Kratek opis področja
Prehranska terapija je zdravljenje bolezni s spreminjanjem prehranjevalnih navad, s prilagajanjem količine, kakovosti in načina vnosa hranil. Ustrezna prehranska terapija vpliva na prehranski status bolnika, na zdravljenje bolezni in zmanjša tveganje za razvoj zapletov pri zdravljenju.
Kratek opis pomembnejših raziskav
Raziskovanje s področja prehranske terapije zajema predvsem ugotavljanje vpliva različnih hranil na prehranski status bolnika in zdravljenje bolezni.
Raziskujemo tudi vpliv prehranskih intervencij na prehranski status in bolezen.
Razvijamo in iščemo biomarkerje v povezavi s prehranskim stanjem in boleznijo.
Raziskujemo črevesno mikrobno združbo v povezavi s prehranskim stanjem in boleznijo.
Raziskujemo učinke različnih načinov edukacije bolnikov, na prehranski status in zdravljenje bolezni.

EISuFood: Študija o prehranjevalnih navadah in znanju o užitnih žuželkah kot trajnostni hrani (Mednarodni projekt)

PKP: SMILJ – OKARAKTERIZACIJA SMILJA IN PROUČEVANJE UČINKOV PRODUKTOV SMILJA NA OKSIDATIVNI STRES IN VNETJE

PKP: GLINDEX – RAZVOJ IN TESTIRANJE NOVIH IZDELKOV S PRIMERNIM GLIKEMIČNIM INDEKSOM ZA BOČNIKE Z DIABETESOM
