Kratek opis področja
Prehranska terapija je zdravljenje bolezni s spreminjanjem prehranjevalnih navad, s prilagajanjem količine, kakovosti in načina vnosa hranil. Pomembna je za ljudi s kroničnimi boleznimi in za tiste, ki želijo izboljšati svoje zdravstveno stanje in počutje. Ustrezna prehranska terapija vpliva na prehranski status bolnika, na zdravljenje bolezni in zmanjša tveganje za razvoj zapletov pri zdravljenju. S prehrano, ki ustreza presnovnim in drugim fiziološkim potrebam posameznika, zmanjšamo dejavnike tveganja kroničnih bolezni ter spodbudimo okrevanje.
Kratek opis pomembnejših raziskav
Raziskovanje s področja prehranske terapije zajema predvsem ugotavljanje vpliva različnih hranil na prehranski status bolnika, značilnosti vedenja bolnika in zdravljenje bolezni.
Raziskujemo tudi vpliv prehranskih intervencij na prehranski status in bolezen.
Raziskujemo značilnosti prehranjevalnih navad in vedenja ljudi v povezavi s prehranskim stanjem in boleznijo.
Raziskujemo vpliv psihosocialnih dejavnikov povezanih s prehranskim vnosom, navadami, prehranskim stanjem in boleznijo.
Razvijamo in iščemo biomarkerje v povezavi s prehranskim stanjem in boleznijo.
Raziskujemo črevesno mikrobno združbo v povezavi s prehranskim stanjem in boleznijo.
Raziskujemo učinke različnih načinov edukacije bolnikov, na prehranski status in zdravljenje bolezni.
![EISuFood: Študija o prehranjevalnih navadah in znanju o užitnih žuželkah kot trajnostni hrani (Mednarodni projekt)](https://fvz.upr.si/wp-content/uploads/2020/04/Raziskovanje-in-razvoj.jpg)
EISuFood: Študija o prehranjevalnih navadah in znanju o užitnih žuželkah kot trajnostni hrani (Mednarodni projekt)
![EISuFood: Študija o prehranjevalnih navadah in znanju o užitnih žuželkah kot trajnostni hrani (Mednarodni projekt)](https://fvz.upr.si/wp-content/uploads/2020/04/Raziskovanje-in-razvoj.jpg)
PKP: SMILJ – OKARAKTERIZACIJA SMILJA IN PROUČEVANJE UČINKOV PRODUKTOV SMILJA NA OKSIDATIVNI STRES IN VNETJE
![EISuFood: Študija o prehranjevalnih navadah in znanju o užitnih žuželkah kot trajnostni hrani (Mednarodni projekt)](https://fvz.upr.si/wp-content/uploads/2020/04/Raziskovanje-in-razvoj.jpg)
PKP: GLINDEX – RAZVOJ IN TESTIRANJE NOVIH IZDELKOV S PRIMERNIM GLIKEMIČNIM INDEKSOM ZA BOČNIKE Z DIABETESOM
![EISuFood: Študija o prehranjevalnih navadah in znanju o užitnih žuželkah kot trajnostni hrani (Mednarodni projekt)](https://fvz.upr.si/wp-content/uploads/2020/04/Raziskovanje-in-razvoj.jpg)