EISuFood: Študija o prehranjevalnih navadah in znanju o užitnih žuželkah kot trajnostni hrani (Mednarodni projekt)
Trajanje projekta:

1. 4. 2021 – 30. 9. 2022

Vodilni partner:

Polytechnic Institute of Viseu (Portugalska)

Projektni partnerji:

Polytechnic Institute of Castelo Branco,
University of Porto,
UFVJM – Minas Gerais, Faculty of Sciences and Technology,
University of Cape Verde,
Universidad del Cauca,
University of Zadar,
Hellenic University,
Latvia University of Life Sciences and Technologies,
Saint Joseph University,
Lithuanian University of Health Sciences,
Tecnologico de Monterrey,
University of Sidi Mohamed Ben Abdellah,
University of Abuja,
Wrocław University of Environmental and Life Sciences,
Uni. of Medicine, Pharmacy, Science and Technology,
University of Belgrade,
University of León,
Altıparmak Food Co.

Vodji projekta:

Prof. Raquel Guiné

Vodja projekta na FVZ:

Izr. prof. dr. Maša Černelič Bizjak (SICRIS, ResearchGate)

Sodelujoči na FVZ:

Doc. dr. Mojca Stubelj (SICRIS, ResearchGate)

Povzetek:

Neofobija je opredeljena kot strah pred novim, pri tem je prehranska neofobija strah ali zavrnitev okusa nove hrane. Prehranska neofobija, ki dobesedno pomeni, da se bojimo okusa neznane hrane, se nanaša na zavrnitev novih živilskih proizvodov. Tako obnašanje je značilno v obdobju razvoja otroka. Z določeno stopnjo prehranske neofobije se srečujemo tudi pri uvajanju užitnih žuželk v prehrano.

Žuželke so bile opredeljene kot bolj trajnostna alternativa v primerjavi z drugimi bolj običajnimi viri živalskih beljakovin. Na ta način lahko prispevajo k veliki razbremenitvi pritiska na planet in ekosisteme, ko je nujno treba nahraniti svetovno prebivalstvo, ki nenehno narašča. Številni so se pridružili tudi trendu uporabe žuželk v svojih kulinaričnih pripravah, s čimer so žuželke prišle na najvišjo raven gastronomije. Zlasti poudarjajo njihove organoleptične lastnosti v kombinaciji s priznano hranilno vrednostjo, kar dokazujejo znanstvene študije. Na nekaterih trgih žuželke ali proizvodi na osnovi žuželk ravno zaradi določene stopnje prehranske neofobije niso zlahka sprejeti.

Na ta način postane pomembno poznati stališča potrošnikov v različnih državah, z različnimi družbeno-kulturnimi navadami. Namen tega projekta je tako preučiti prehranjevalne navade, znanje in odnos potrošnikov do užitnih žuželk ali izdelkov, ki iz njih izvirajo. V ta namen bo izvedena raziskava, ki bo razvila instrument za zbiranje podatkov, prilagojen projektnim ciljem. Vprašalnik bo preveden v različne jezike sodelujočih držav in uporabljen za zbiranje podatkov. Projekt bi naj omogočil boljše razumevanje potrošnikovega dojemanja užitnih žuželk.

Projekt »Študija o prehranjevalnih navadah in znanju o užitnih žuželkah kot trajnostni hrani« sofinancira PROJ / EISuFood / 2021.

Dostopnost