Informacijske storitve

 Uporabniško ime in geslo

Vsi študenti ob vpisu na fakulteto dobite uporabniško ime, ki je enako vaši vpisni številki, ter geslo, ki velja za vse spodaj naštete storitve.

Poleg običajnega uporabniškega imena, ki se uporablja za vse storitve, ki jih nudi fakulteta oz. univerza, dobite tudi uporabniško ime z dodano domeno @student.upr.si (če bi bilo vaše uporabniško ime 1234567, je torej vaše uporabniško ime za eduroam 1234567@student.upr.si), s katero lahko dostopate do storitev v federaciji AAI, do brezžičnega omrežja eduroam in do Office 365. Študentje si geslo lahko zamenjajo v VIS-u.

 

VIS

VIS (Visokošolski informacijski sistem) omogoča poslovanje študentov s fakulteto preko interneta.

V VIS vstopate z vašim uporabniškim imenom in geslom. VIS je dostopen na https://vis.upr.si/fvz/.

Vaši podatki so dostopni le preko vašega uporabniškega imena in gesla, zato ju skrbno varujte. V primeru njune izgube to nemudoma sporočite v referat fakultete, ki vam bo dodelil novo geslo.

E-učilnica

Na naslovu https://e.fvz.upr.si je dosegljiva e-učilnica moodle. V e-učilnici ima vsak predmet svoj prostor, ki ga urejajo izvajalci predmeta. Poleg nalaganja datotek omogoča tudi komunikacijo z izvajalci preko forumov, oddajo domačih nalog itd.

Privzeto se študenti lahko prijavite v katerikoli predmet – če je izvajalec svoj predmet drugače nastavil (da je npr. potrebno geslo), se je treba obrniti nanj.

 

Oddaljeni dostop do člankov in drugih virov

Na  https://fvz.upr.si/studij/knjiznica/ so navodila za oddaljeni dostop, s katerim lahko dostopate do člankov in drugih virov, ki so običajno dostopni samo iz omrežja Univerze na Primorskem.

 

E-točke

V prostorih UP FVZ sta na voljo 2 računalnika v avli, v prostorih knjižnice pa še 9 računalnikov, na katerih je možen dostop do interneta.

 

Brezžično omrežje – Eduroam

Eduroam (education roaming) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Študenti, učenci, pedagogi, raziskovalci in drugi lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje Eduroam, v Sloveniji ali tujini. Za uporabo je treba zgolj odpreti prenosnik in to ne glede na to kje: na domači ustanovi ali npr. na Univerzi v Edinburghu.

Uporabniško ime za eduroam je opisano v drugem odstavku poglavja Uporabniško ime in geslo.

Za ureditev povezave je na večini naprav treba namestiti posebno programsko opremo, ki jo dobite na cat.eduroam.org.

Za določene sisteme android sistem Eduroam CAT še nima na voljo avtomatičnega orodja, zato je tam treba omrežje nastaviti ročno, navodila so na voljo tukaj.

Več na Eduroam

 

Arnes AAI

Univerza na Primorskem je članica federacije Arnes AAI, s čimer študenti dobite dostop do velikega nabora storitev, ki jih nudijo druge organizacije. Primera storitev sta VOX za izvedbo spletnih konferenc ali filesender za enostavno deljenje velikih datotek.

Uporabniško ime je opisano v drugem odstavku poglavja Uporabniško ime in geslo.

Seznam nekaterih storitev, ki so na voljo preko arnes AAI je na voljo na: https://mds.aai.arnes.si/.

 

Office 365 in elektronska pošta

V storitev Microsoft Office 365 se prijavite na: https://www.office.com/. Za prijavo uporabite uporabniško ime za VIS vpisna_številka@student.upr.si in geslo iz VIS-a.

Elektronski naslov iz Office 365 si lahko preusmerite na vaš osebni elektronski naslov: https://outlook.office.com/mail/options/mail/forwarding.

Storitve Microsoft Office 365 je oblačna storitev, ki jo nudi zunanji ponudnik in ni v upravljanju UP FVZ.

UP FVZ ne zagotavlja dostopnosti in kakovosti storitev. Pogoji storitve so na voljo na spletu.

Osebje UP FVZ ne nudi podpore pri uporabi te storitve. Za podrobnejše informacije uporabite vgrajeno pomoč ali pa informacije poiščite na spletu.

 

MATLAB

Navodila za dostop:

  • Pojdite na portal MATLAB Univerze na Primorskem in naložite programsko opremo.
  • V razdelku »Get MATLAB« kliknite »Prijava za začetek«.
  • Ustvarite si račun MathWorks. Med registracijo je pomembno, da uporabite svoj univerzitetni elektronski naslov (@upr.si ali @fvz.upr.si ali @student.upr.si ). Ko to storite, boste povezani z našo licenco MATLAB in boste lahko prenesli ter aktivirali programsko opremo na osebnem računalniku ali začeli uporabljati MATLAB Online iz spletnega brskalnika.

Če ne poznate MATLAB programa, lahko poslušate dvourno MATLAB delavnico, ki jo najdete tudi na portalu MATLAB Univerze na Primorskem v razdelku »Naučite se uporabljati MATLAB in Simulink«.

V primeru težav z nameščanjem programa MATLAB, pojdite na portal MATLAB Univerze na Primorskem in kliknite »Potrebujem pomoč pri namestitvi«.

   

1KA – ankete

 

Zaposleni in študenti lahko storitev 1KA uporabljajo brezplačno in neomejeno na Arnesovi instalaciji 1ka.arnes.si.

   

IBM SPSS

SPSS licence za študente UP

Študenti lahko kupite paket SPSS Premium, ki ima vključene vse SPSS module.

Postopek nabave, plačila in prevzema uredite z go. Mojco Smerdel (mojca.smerdel@valicon.net).

  1. Na elektronski naslov mojca.smerdel@valicon.net pošljite sken veljavnega potrdila o vpisu na študij in vaš naslov prebivališča, ki ga potrebujejo za izdajo računa.
  2. Račun vam bodo poslali na vaš elektronski naslov.
  3. Ko bo račun plačan, boste na e-naslov prejeli vse potrebno za namestitev programa in kodo za aktivacijo programa.
  4. Študentske licence so letnega tipa in veljajo eno leto od dneva nakupa.

IBM SPSS je zunanja storitev, ki jo nudi zunanji ponudnik in ni v upravljanju UP.

UP ni odgovorna in ne zagotavlja dostopnosti in kakovosti storitev. Osebje UP ne nudi podpore pri uporabi te storitve.

 

Dostopnost