Strokovno izobraževanje / delavnice

NAPOVEDUJEMO

 

Glede na veljavne ukrepe za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom strokovna izobraževanja potekajo na daljavo.

 

Naziv izobraževanja: Kaj po enem letu vemo o SARS-CoV-2 in bolezni Covid-19

  • Termin: torek, 18. maj 2021, ob 15.30 uri
  • Lokacija: na daljavo, preko spletnega okolja Zoom

Predavatelji:
Darja Barlič Maganja, mag. farm., dr. mikrobiologije, redna profesorica za področje mikrobiologije na UP FVZ, raziskovalka na področju virologije in molekularne diagnostike
Helena Skočir, viš. med. ses., univ. dipl. org., višja predavateljica na UP FVZ, nosilka področja obvladovanja bolnišničnih okužb, članica skupine koordinatorjev v okviru MZ in Zbornice-Zveze za socialno varstvene zavode v prvem valu epidemije
Borut Štrukelj, mag. farm., dr. biokemije, profesor na FFA UL, izvedenec pri evropski Agenciji za zdravila (EMA)

Iz vsebine izobraževanja:

Konec decembra 2019 je po svetu zaokrožila novica o izbruhu bolezni dihal neznane etiologije. Izvor izbruha je bil povezan z veletržnico v mestu Wuhan na Kitajskem. Pri okuženih ljudeh se je pojavila vročina, kašelj in težave z dihanjem, v najtežjih primerih pa huda pljučnica. Po več kot letu dni odkar je bila razglašena pandemija, je SARS-CoV-2, koronavirus, ki povzroča bolezen Covid-19, okužil več kot 100 milijonov ljudi po vsem svetu, za boleznijo pa je umrlo že več kot 2,5 milijona ljudi. Zdravstvena kriza, ki jo je povzročila bolezen Covid-19, predstavlja najhujšo krizo javnega zdravja v svetovnem merilu vse od pandemije gripe leta 1918. Danes poznamo številne odgovore na vprašanja, ki se pojavljajo v povezavi s to virusno boleznijo, kar nekaj pa je tudi takšnih, na katera še ne znamo odgovoriti.

V okviru predavanja bodo strokovnjaki z različnih področij poskušali osvetliti spoznanja o bolezni Covid-19, ki je močno zaznamovala naša življenja. Pogledali si bomo, kako je potekalo prvo spopadanje s koronavirusom v socialno varstvenih zavodih, poiskali mite in resnice o zaščitnih maskah, predstavili kaj danes vemo o virusu in bolezni, kakšen je odziv organizma na okužbo, kako dokazujemo okužbo s SARS-CoV-2 in kako se pred okužbo zaščitimo s cepljenjem.

Prijave do 12. 5. 2021 s klikom na spodnji gumb E-PRIJAVA NA DOGODEK.

SLEDI...

Naziv izobraževanja: Prehrana starostnika

  • Termin: četrtek, 20. maj 2021, ob 15.30 uri
  • Lokacija: na daljavo, preko spletnega okolja Zoom

Predavatelji:
doc. dr. Tamara Poklar Vatovec, doc. dr. Mojca Stubelj in dr. Tadeja Jakus, raziskovalke in visokošolske učiteljice na UP FVZ, študijskem programu Prehransko svetovanje – dietetika, z dolgoletnimi izkušnjami na področju prehranskega svetovanja.

Iz vsebine izobraževanja:

Namen strokovnega izobraževanja je seznanitev z novostmi s področja prehrane starostnika, ki so namenjene  zaposlenim v domovih za starejše (kuharji, medicinsko osebje, dietetiki…) in vsem, ki se ukvarjajo z načrtovanjem prehrane za starostnike. Na izobraževanju bo govora o prehranskem presejanju, senzorični zaznavi živil/hrane v starosti ter disfagični dieti.

Prijave do 14. 5. 2021 s klikom na povezavo https://www.1ka.si/a/338090

SLEDI...

Naziv izobraževanja: Preventiva najpogostejših mišičnih poškodb v športu

  • Termin: četrtek, 10. junij 2021, ob 15.30 uri
  • Lokacija: na daljavo, preko spletnega okolja Zoom

Predavatelji:
prof. dr. Nejc Šarabon, prof. šp. vzg., dipl. fiziot.
Dr. Nejc Šarabon je redni profesor in dekan Fakultete za vede o zdravju, Univerza na Primorskem. Končal je dva dodiplomska študija (je diplomirani fizioterapevt in profesor športne vzgoje), doktoriral je iz kineziologije. Pri svojih raziskavah se osredotoča predvsem na gibalne sposobnosti in živčno-mišično upravljanje gibanja v povezavi s športno zmogljivostjo in zdravjem.
doc. dr. Darjan Smajla
Dr. Darjan Smajla je docent in raziskovalec na Fakulteti za vede od zdravju, Univerza na Primorskem in centru odličnosti Innorenew. Diplomski, magistrski in doktorski študij kineziologije je končal na Fakulteti za šport, Univerza v Ljubljani. Njegovo glavno področje raziskovanja so motorična kontrola, telesne asimetrije v povezavi s poškodbami in starostniki.
asist. Žiga Kozinc, mag. kin.
Žiga Kozinc je asistent in doktorski študent na Fakulteti za vede o zdravju. Zaključil je tako dodiplomski kot tudi podiplomski študij Aplikativne kineziologije in na tem programu nadaljuje tudi na doktorskem študiju. Sodeluje tudi z raziskovalno skupino za preučevanje zdravja človeka na centru odličnosti InnoRenew CoE. Njegovo raziskovalno delo in zanimanje vključuje promocijo zdravja ter biomehaniko in živčno-mišično upravljanje gibanja v različnih kontekstih.
asist. Jan Marušič, mag. kin.
Jan Marušič je doktorski študent Aplikativne kineziologije na Fakulteti za vede o zdravju, Univerza na Primorskem. Diplomiral in magistriral je iz kineziologije na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani. Raziskovalno in pedagoško je dejaven na področju biomehanike, analize gibalnih sposobnosti in preventivne vadbe.
asist. Matic Sašek, mag. kin.
Matic Sašek je raziskovalni asistent v InnoRenew CoE in doktorski študent na študijskem programu Preventiva za zdravje na Fakulteti za vede o zdravju Univerze na Primorskem. Diplomiral in magistriral je iz kineziologije na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani. Njegovo glavno interesno področje je proučevanje telesne dejavnosti pri starostnikih in aktivnem prebivalstvu.

Iz vsebine izobraževanja:

Na izobraževanju bodo udeležencem predstavljene najpogostejše mišične poškodbe v množično zastopanih športih (nogomet, košarka, atletika, …). Izpostavljena bo njihova pojavnost, dejavniki tveganja in mehanizmi, ki vodijo do nastanka teh poškodb. Predstavljena bodo aktualna dognanja, priporočila in konkretni primeri glede preventivne vadbe in drugih ukrepov za zmanjšanje tveganja za nastanek poškodb.

Izobraževanje je namenjeno kineziologom, fizioterapevtom, trenerjem in drugim strokovnim delavcem v športu, športnikom, rekreativcem ter vsem ostalim, ki jih zanima preventiva v športu.

Prijave do 7. 6. 2021 s klikom na povezavo https://www.1ka.si/a/342196