Alumni klub

SEMPER IUNCTI

Ob zaključku študija na Fakulteti za vede o zdravju diplomantom / diplomantkam nudimo možnost ohranjanja stikov s fakulteto skozi vpis v Alumni klub UP FVZ ((beseda alumni je v latinščini oznaka za nekdanjega študenta oziroma diplomanta).

Na UP FVZ smo se odločili, da obudimo idejo in namen Alumni kluba, saj nam predstavlja povezovanje z našimi diplomanti in ohranjanje stika z našimi alumni pomemben vzvod za bodoče ustvarjanje in sodelovanje, izmenjavo izkušenj ter nenazadnje druženje. V logotip Alumni kluba UP FVZ smo zato zapisali razpoznavni slogan »semper iuncti« (lat.), v slovenščini »vedno povezani«, ki mu sledimo skozi 20-letno zgodovino fakultete. Naš cilj je, da Alumni klub UP FVZ postane mesto preko katerega ohranjamo medsebojno povezanost, širimo osebne mreže in gradimo priložnosti za bodoči profesionalni ter osebni razvoj.

V okviru Alumni kluba načrtujemo ugodnosti in aktivnosti, ki ji boste lahko koristili člani Alumni klub UP FVZ.

Ena izmed takšnih aktivnosti bodo kratka spletna mesečna večerna srečanja imenovana FVZvečer na katera bomo vabili diplomante in goste s področij naših študijskih programov, da bodisi predstavijo svojo poklicno pot bodisi področje dela ali določeno tematsko področje.

Alumni klub UP FVZ

KOLEDAR DOGODKOV 2021 / 2022

5. FVZvečer [Katedra za prehransko svetovanje - dietetika] - 21. oktober 2021

Vabljeni na 5. FVZvečer,v gostovanju Katedre za prehransko svetovanje – dietetika UP FVZ, ki bo v četrtek, 21. novembra, ob 19. uri preko videokonferenčne platforme Zoom. 

Z nami bosta naši magistrici dietetike Nina Mandelj in Ana Stepančič.

Povezava do ogleda dogodka na našem Youtube kanalu

Vsebina 5. FVZvečera:

Kako zahtevna je pot dietetika od zaključka študija do dela v zdravstvu?
Kakšne so prednosti dela v Centrih za krepitev zdravja v ZD?
Ali je vloga preventive v zdravstvu podcenjena?
Kakšen je pomen vključevanja v projekte med študijem dietetike?
Kako ne izgubiti motivacije in žara ob zavrnitvah in izzivih?
Zanimive zgodbe tekom karierne poti dietetika z željo po delu v zdravstvu.

Dogodek bo moderirala asist. Karin Šik Novak (UP FVZ).

Nekaj o gostih:

Nina Mandelj, mag. dietetike je zaposlena v Centru za krepitev zdravja v ZD Trebnje. Področja, na katerih deluje so predvsem sladkorna bolezen, hujšanje, nosečnost, srčno-žilne bolezni in prebavne težave. Pri delu sodeluje s številnimi zdravstvenimi strokovnjaki (kineziologom, psihologom, fizioterapevti, medicinskimi sestrami in zdravniki).
Njena posebna strast je raziskovanje povezave duševnega zdravja in prehrane. Pravi, da je eno največjih daril, ki ga dietetik lahko da sočloveku, da naredi vse, da izboljša njegov odnos do hrane. Njen življenjski moto je »Če želiš uspeti, podvoji stopnjo neuspeha«.

Ana Stepančič, mag. dietetike je zaposlena v Centru za krepitev zdravja v ZD Ivančna Gorica. Njeno področje zanimanja je prehrana v preventivi, poleg redne službe izvaja izobraževanja s področja prehrane za različne organizacije in društva. Verjame, da je ključ do uspeha vztrajnost. Tudi sama je na svoji karierni poti doživela tako padce, kot vzpone a ni obupala v želji, da počne tisto, kar jo veseli. Z nami bo delila nasvete, kako ne obupati, ko se znajdemo na trgu dela.

FB dogodek

Vabljeni k grajenju znanja!

6. FVZvečer [Katedra za kineziologijo] - 24. november 2021

Vabljeni na 6. FVZvečer,v gostovanju Katedre za aplikativno kineziologijo UP FVZ, ki bo v sredo, 24. novembra, ob 19. uri preko videokonferenčne platforme Zoom. 

Z nami bosta naša doktorja znanosti Marina Dobnik in Žiga Kozinc.

Povezava do ogleda srečanja na našem Youtube kanalu.

Vsebina 6. FVZvečera:

• Kako sta se odločila za študij kinezologije?
• Kako zahteven je bil doktorski študij, kako sta bila zadovoljna s programom?
• Kakšen je pomen vključevanja kineziologa v projekte za preprečitev in omejitev zdravstvenih težav, ki so nacionalnega pomena?
• Kako ocenjujeta pomen aktivnega sodelovanja kineziologov v obliki vodenja delavnic na Strokovnem srečanju izvajalcev preventivnih obravnav za odrasle?
• Zanimive zgodbe iz karierne poti kineziologa.
• Kakšno je stanje zaposljivosti kineziologov vaše študijske generacije?

Dogodek bo moderirala doc. dr. Dorjana Zerbo Šporin (UP FVZ).

Nekaj o gostih:

Dr. Žiga Kozinc je zaposlen kot docent in znanstveni sodelavec na UP FVZ in UP IAM. Na Univerzi je zadnja 3 leta opravljal pedagoško in raziskovalno delo kot asistent. Zaključil je vse tri stopnje študija na Aplikativni kineziologiji, po zaključku magistrskega študija je prejel tudi nagrado za najboljšega diplomanta leta. Njegova področja raziskovanja in poučevanja zajemajo biomehaniko gibanja človeka, vrednotenja gibalnih sposobnosti in ergonomijo. Letos je dobil tudi manjši post-doktorski projekt na UP, v okviru katerega bo preučeval napredne pristope za merjenje ravnotežja. V doktorskem delu je preučeval subjektivni vidik vrednotenje eksoskeletov za trup pri osebah z bolečino v spodnjem delu hrbta. Veseli ga poglobljen študij znanstvene literature in pisanje znanstvenih člankov, katerih je kot avtor ali soavtor do sedaj objavil že 45 (od tega 40 v revijah s faktorjem vpliva). Sodeloval je tudi na več projektih, nazadnje na projektu PKMO (Promocija aktivnosti za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu), o katerem bosta gosta tudi spregovorila.

Dr. Marina Dobnik je po končani gimnaziji študij, kot večkrat nagrajena športnica za vrhunske dosežke, nadaljevala na Fakulteti za šport v Ljubljani. Ko je diplomirala je postala profesorica športne vzgoje in svoje strokovno delo nadaljevala kot trenerka (kasneje tudi članska in mladinska reprezentančna trenerka) v vrhunskem športu in športni vzgoji otrok. Doktorski študij je zaključila na UP FVZ, kjer deluje kot pedagoška in raziskovalna asistentka s področja kineziologije. Je tudi ustanoviteljica podjetja Center za kineziologijo in limfedem Ljubljana, preko katerega raziskovalno delo preliva v prakso. V doktorskem delu je preučevala poškodbe gibalnega aparata pri otrocih in potrdila, da obstaja multivariaten reprezentativen model napovedovanja poškodb. Že ob začetku doktorskega  študija se je kot sodelavka vključevala v domače in mednarodne projekte s področja aktivnega staranja, kot je bil Pangea (Telesna aktivnost in prehrana za kakovostno staranje) in A-qu-a (Aktivno in kvalitetno staranje v domačem okolju). Trenutno je aktivno vključena v nacionalni projekt PKMO (Promocija aktivnosti za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu).

FB dogodek

Vabljeni k grajenju znanja!

7. FVZvečer [Katedra za fizioterapijo] - 2. december 2021

Vabljeni na 7. FVZvečer, tokrat v gostovanju Katedre za fizioterapijo UP FVZ.

Z nami bosta Marko Dombi, mag. fiziot. inTanja Krevelj, dipl. fiziot. 

Prijava na dogodek– >> https://forms.office.com/r/Uh0b063wNP

Povezava do ogleda srečanja na našem Youtube kanalu.

Vsebina 7. FVZvečer-a:

 • Študij fizioterapije v tujini s programom Erasmus+.
  • Zgodbe, ki pritegnejo iz časa študija v tujini: povezovanje & izkušnje.
  • Možnosti zaposlitve fizioterapevta v tujini.
  • Usmeritev fizioterapevta na specialna področja dela?
  • Dolgoročno delo v tujini?
  • Delovno okolje, izkušnje in težave dela fizioterapevta v tujini.
  • Katere so prednosti in pomanjkljivosti dela fizioterapevta v tujini?

Srečanje bo moderirala asist. Nastja Podrekar Loredan.

Marko Dombi je magister fizioterapije in podjetništva v biomedicini (biopodjetništvo). Magistriral je iz fizioterapije na Fakulteti za zdravstvene študije Univerze na Reki, nato pa je odšel na podiplomski študij in praktično izmenjavo (Erasmus+) na Finsko. Zaradi zanimanja in navdušenja nad kombinacijo znanosti, raziskav in medicinske tehnologije je magistriral podjetništvo na “Karolinska Institute” na Švedskem, kjer se je specializiral za inovacije medicinske tehnologije. Trenutno dela kot poslovni in klinični svetovalec v švedskem podjetju Meloq, ki izdeluje pripomočke za fizioterapijo in oceno športa. 

Tanja Krevelj je dodiplomski študij končala na Univerzi v Ljubljani, svojo službeno pot je  nadaljevala v Rehabilitacijskem centru Dom dva topola, kasneje pa še v različnih zdravstvenih domovih. Opravila je tečaj iz tečaj Ortopedske medicine in manualne terapije preko katerega je pridobila specialna znanja s področja manualne terapije. Že kot študentko jo je zanimalo delo v tujini, zato je prakso opravljala na Finskem preko Erasmus+ programa. Trenutno je zaposlena kot  fizioterapevtka pri Murray Collier Sports Clinic v Edinburghu, kjer  opravlja fizioterapevtske obravnave različnih mišičnoskeletnih patologij s poudarkom na športnih poškodbah. Hkrati opravlja magistrski študij mišičnoskeletne fizioterapije v Univerzi v Brightonu, ki poudarja praktično implementacijo najnovejših raziskav s področja fizioterapije in medicine.

8. FVZvečer [Katedra za zdravstveno nego] - 13. januar 2022

Vabljeni na 8. FVZvečer, ki bo v četrtek, 13. januarja 2021, ob 19. uri v gostovanju Katedre za zdravstveno nego UP FVZ.

Z nami bosta naša diplomanta Benjamin Osmančević in Dominik Simčič.

Prijava na dogodek >>> https://forms.office.com/r/8H2StgWXva

Dogodek bo moderiral: doc. dr. Igor Karnjuš.

Nekaj o gostih:

Benjamin Osmačević, mag. zdr. neg. Je doktorski študent na UP FVZ smeri Preventiva za zdravje, kjer želi s svojo doktorsko disertacijo prispevati v boju za beneficiran staž zaposlenih v nujni medicinski pomoči.

Že od prvega dne je vedel, da želi delati v nujni medicinski pomoči. Magistrski študij ni bil lahek predvsem zaradi jezikovne prepreke saj prihaja iz sosednje države – Hrvaške, Umaga. Željo po raziskovalnem udejstvovanju so mu tekom študija vzpodbudili profesorji na UP FVZ.

S priključitvijo v projekt Erasmus+ “DeMoPhac” znotraj katerega so opravljali raziskavo “Razvoj modela med poklicnega sodelovanja medicinskih sester v okviru farmacevtske skrbi” se je oblikovala ideja po vzpostavitvi vzporedne raziskave, ki jo je opravil v svoji državi. Ta mu je omogočila možnost primerjave podatkov SLO – HR, katere je po koncu strnil v svojem zaključnem magistrskem delu. Izpostavlja, da ga je prav odnos in dostopnost profesorjev na UP FVZ vzpodbudilo k nadaljnjemu izobraževanju.

V nujni medicinski pomoči dela že 5 let. Je nacionalni inštruktor temeljnih postopkov oživljenja in je v timu T1 (zdravnik, medicinska sestra in voznik). Del svojega delovnega časa posveti tudi kot učitelj za novo zaposlene HMS (zdravnike, medicinske sestre in voznike), obenem se še ukvarja z izobraževanji iz ALS, ITLS, EPALS in velikih nesreč. Pravi, da je idealna kombinacija, da del svojega delovnega časa preživi v izobraževanju, del na terenu in del s pacienti ter na tak način združi teorijo s prakso. Hkrati je zelo aktiven član Rdečega križa kjer deluje kot prostovoljec že od leta 2007, je inštruktor prve pomoči in izobražuje iz nujne medicinske pomoči.

Glavna vodila pri opravljanju svojega poklica so izobrazba, profesionalizem in timsko delo. Sebe opisuje kot nestrpno osebo zato ga delo nujne medicinske pomoči zadovolji s kombinacijo adrenalina, hitrosti, hitro vidnih rezultatov in odzivov pacientov. Njegova želja za prihodnost je poučevanje študentov na katere želi vplivati s svojim pristopom, znanjem in izkušnjami.

Dominik Simčič, mag. zdr. neg. je zaposlen v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica in opravlja naloge zdravstvenika z ekipo v reševalnem vozilu. Na svoji poklicni in izobraževalni poti se venomer srečuje s številnimi izzivi. Že kot mladi profesionalec se je preizkusil kot vodja reševalne postaje in kot notranji presojevalec v komisiji za kakovost. Skozi leta svojega delovanja je pridobival številna specifična znanja s področja urgentne medicine in jih sočasno nadgrajeval v lastno znanje, ki ga je nesebično predajal naprej na Srednji zdravstveni šoli v Postojni ter vsem preostalim zainteresiranim s področja prve pomoči v obliki kliničnih vaj v bližnjih krajih. Bil je prvi, ki je na lokalni reševalni postaji pridobil visokošolsko izobrazbo med reševalci, ob nadaljnjem študiju pa sodeloval na čezmejnem projektu “Interreg+Health” z namenom zagotavljanja pravočasne zdravstvene oskrbe. Bil je tudi v prvi delovni skupini, ki je vzpostavila mrežo AED v občini Ilirska Bistrica. V povezavi z omenjenim projektom je z raziskovanjem in nadgrajevanjem zaključil podiplomski študij z zanimivim poskusom. O sebi pravi, da je odločen a hkrati empatičen, kar je za njegovo udejstvovanje in predajanje dragocenih izkušenj izrednega pomena.

9. FVZvečer [Katedra za kineziologijo] - 3. februar 2022

Več informacij kmalu. 

10. FVZvečer [Katedra za prehransko svetovanje - dietetika] - 24. februar 2022

Več informacij kmalu. 

11. FVZvečer [Katedra za fizioterapijo] - 17. marec 2022

Več informacij kmalu.

12. FVZvečer [Katedra za zdravstveno nego] - 1. april 2022

Več informacij kmalu. 

KOLEDAR DOGODKOV 2020/2021

1. FVZvečer [Katedra za kineziologijo]

1. FVZvečer, v četrtek, 22. aprila, ob 19. uri, preko videkonferenčne platforme Zoom

(Gosti Katedra za kineziologijo)

Gosta večera: 

 • Naja Babnik, dipl. kin.(Alpska smučarka, podjetnica – Center Kinezioterapija (celostna, kakovostna in terapevtska obravnava športnikov).
 • Rok Vatovec, mag. kin., doktorski študent študijskega programa Preventiva za zdravje.

Vsebina FVZvečer: 

 • karierni zagon in možnosti povezovanja kineziologov na trgu, 
 • preprečevanje poškodb zadnjih stegenskih mišic ter varovalni dejavniki in prilagoditve v kontekstu bolečin spodnjega dela hrbta. 

Povezava do ogleda dogodka na našem Youtube kanalu.

FB dogodek

2. FVZvečer [Katedra za prehransko svetovanje - dietetiko]

2. FVZvečer v četrtek, 20. maj, ob 19. uri, preko videkonferenčne platforme Zoom

(Gosti Katedra za Prehransko svetovanje – dietetika)

Gosta večera:

Katja Simić, dipl. dietet., ustanoviteljica podjetja Dietetik priporoča, gostja na več osrednjih slovenskih medijih, celo na okrogli mizi z evropskimi poslanci na sejmu Narava-zdravje. Verjame, da je preventiva boljša kot kurativa in da zdrav posameznik lahko v svoji prehrani z nekaj malega prilagoditev uživa brez slabe vesti. Sodelovala je z nekaterimi najuspešnejšimi športnimi klubi in zvezami ter tudi prepoznavnimi neprofitnimi organizacijami in podjetji. Katja je tudi mentorica naših študentov dietetike. Iz prve roke smo izvedeli, zakaj se je plesna trenerka odločila za študij dietetike, kako krmari med dvema različnima karierama in živi svoje sanje.

Luka Roter, mag. dietet., ustanovitelj prehranske svetovalnice Dietetika Roter, kjer nudi celostno prehransko obravnavo za področja športa, klinične dietetike in estetske dietetike, ki poleg prehranskega svetovanja vključuje še fitnes vadbo. Luka Roter je dodatno strokovno usposobljenost na področju prehrane v športu je pridobil v tujini – ima mednarodno licenco športnega nutricionista CISSN (Certified sports nutritionist, CISSN) in licenco ISAK za opravljanje antropometričnih meritev. Poleg tega ima poklicna certifikata trener fitnesa FZS in kondicijski trener. Poleg fitnesa se ukvarja tudi z gorskim kolesarjenjem, že 15 let se vsako leto za mesec ali dva odpravi v tujino na bikepacking (turno gorsko kolesarstvo).

Njegove bloge iz zadnjih backpacking odprav si lahko preberite na sledečih linkih:

https://australiabybikes.wordpress.com

https://gdmbr2017.wordpress.com

https://bikepackingacrossiceland.wordpress.com

Vsebina FVZvečera:

 • Kako pričeti samostojno pot po študiju dietetike? Na kaj je potrebno paziti?
  • Težavnost usmeritve v določeno ciljno skupino strank na slovenskem trgu.
  • Kako “izstopati” iz množice?
  • Pomen ohranjanja stika z ostalimi dietetiki
  • Spremenjen življenjski slog, prehrana ter način dela dietetikov v času Covid-19
  • odprt pogovor z udeleženci

Dogodek moderira asist. Karin Novak (UP FVZ)

FB dogodek 

Povezava do ogleda dogodka na našem Youtube kanalu.

3. FVZvečer [Katedra za fizioterapijo]

3. FVZvečer, četrtek, 17.junija 2021, ob 19. uri

(Gosti Katedra za Fizioterapijo)

Gostji večera:

 • Teja Končina
  Asistentka na katedri za fizioterapijo na UP FVZ, ustanoviteljica podjetja Fiziosport, kjer se poklicno osredotoča na športno fizioterapijo. Redno sodeluje kot fizioterapevtka s športniki iz različnih področij, kjer se sooča s težavami športnih poškodb.
 • Izabela Križaj
  Študentka 1. stopenjskega programa Fizioterapija, članica ŽNK Olimpija in ženske A reprezentance. Meni, da je velikokrat pomembno, da veš, kako se športnik počuti, ko izve diagnozo poškodbe. Sama je spoznala, da je vedno potrebno imeti “plan B”. Usklajevanje športne in študijske poti ji ne predstavlja težave, pravzaprav to počne z veseljem.

Vsebina FVZvečera :

 • položaj fizioterapevtov na področju športa v Sloveniji,
 • izzivi pri delu s športniki in njihova pričakovanja,
 • osebna izkušnja študentke fizioterapije in članice nogometne reprezentance,
 • možnosti dodatnih izobraževanj na področju športne fizioterapije po zaključku študija,
 • interaktivno: pogovor z udeleženci srečanja.

Dogodek moderira: Nika Smole
(študentka 2. letnika fizioterapije UP FVZ)

FB dogodek

Povezava do ogleda dogodka na našem Youtube kanalu.

 

4. FVZvečer [Katedra za zdravstveno nego]
4. FVZvečer, četrtek, 8. julij 2021, ob 19. uri. 
(Gosti Katedra za zdravstveno nego)

Gosti večera:

 • Primož Režek, mag. zdr. neg., doktorski študent študijskega programa Preventiva za zdravje na UP FVZ, vodja zdravstvene nege OE in koordinator cepljenja proti Covid-19 UE Škofja Loka. Svoje poslanstvo v zdravstvu vidi v delu nujne medicinske pomoči, kjer s specialnimi znanji nudijo pomoč naglo obolelim in poškodovanim. Trenutno se raziskovalno ukvarja s sedentarnostjo in telesno (ne)aktivnostjo zaposlenih v zdravstveni negi med korona virusno pandemijo v Sloveniji na UP FVZ.
 • Rocco Crismancich Orél, mag. zdr. neg., razpet med Veliko Britanijo in Slovenijo. Skozi svojo mednarodno poklicno pot in izkušnje nam bo podal primerjavo dela medicinskih sester pri nas in v Veliki Britaniji, razložil kako deluje hierarhija medicinskih sester v tujini ter namignil kakšne so vse karierne možnostih medicinskih sester.
 • Ines Prodan, dipl. m. s., zunanja sodelavka na UP FVZ, vodja abdominalnega oddelka SB Izola in podpredsednica Enterostomalne sekcije, kjer krojijo vse sodobne smernice na tem področju, in kjer razvoj ter raziskovanje nikoli ne počivata. Ob vsem delu še opravlja delo tajnice Obalnega društva za boj proti raku. Meni, da nikoli ne sme zmanjkati moči za pomoč na dobrodelnem področju.

Vsebina FVZvečera:

– primerjava zdravstvenega sistema v Veliki Britaniji in Sloveniji,
– možnosti razvoja kariernih poti medicinskih sester / zdravstvenikov,
– pomen, odgovornost zasedenja vodstvenih položajev v Zdravstveni negi
– mentorstvo študentom zdravstvene nege,
– aktualni izzivi zdravstvenikov, medicinskih sester pri svojem delu v času epidemiji, predlogi za izboljševanje sistema,
– interaktiven pogovor z vsemi udeleženci srečanja.

Povezava do ogleda dogodka na našem Youtube kanalu.

FB dogodek

Srečanje moderira: pred. dr. Katarina Merše – Lovrinčević

 

 

 

Se veselimo Vaše udeležbe na dogodkih Alumni kluba UP FVZ.

Član Alumni UP postanete z včlanitvijo v katerikoli Alumni klub članice Univerze na Primorskem ob diplomiranju, kar je najbolj preprost način, lahko pa tudi kadarkoli kasneje ob izpolnitvi pristopne izjave v Alumni UP.

Izpolnjeno prijavnico pošljite na: alumni@fvz.upr.si

Odjavite se lahko preko e-maila: alumni@upr.si

Spremljate nas na naših družbenih omrežjih.

Instagram

Facebook

LinkedIn

Youtube