Osnove hranilno-energijskega ravnovesja

Vsebina predmeta

Nosilec

Opis

1. ENERGIJA
1.1. Energijske zaloge
1.2. Bazalni metabolizem (kaj je bazalni metabolizem, izračun, meritve)
1.3. Določanje porabe energije (PAL,MET itd.)
1.4. Regulacija energijskega vnosa (apetit, lakota, sitost)

2. HRANILA V HRANI (prebava, presnova, energija, živila)
2.1. Ogljikovi hidrati
2.2. Beljakovine
2.3. Maščobe
2.4. Termični učinek hrane
3. VIRI ENERGIJE PRI RAZLIČNI GIBALNO/ŠPORTNI AKTIVNOSTI, NEAKTIVNOSTI, POSTENJU.

4. HRANILNO ENERGIJSKO RAVNOTEŽJE V RAZLIČNIH PREHRANSKIH SITUACIJAH: HUJŠANJE, PODHRANJENOST, AKTIVNOST.

5. NAČRTOVANJE OBROKOV
5.1. Po enotah živil
5.2. Po sistemu zdravega krožnika
5.3. Z uporabo računalniških programov

6. ANTROPOMETRIČNE MERITVE (bioimpedanca, obsegi, telesna višina, telesna masa, kožna guba itd.), interpretacija rezultatov in uporaba podatkov pri določitvi celodnevnih energijskih potreb.

7. UGOTAVLJANJE PREHRANJEVALNIH IN GIBALNIH NAVAD
7.1. Prehranski dnevnik
7.2. 24 h recall
7.3. Anketni vprašalnik
7.4. Tehnološko podprti sistemi za beleženje prehranskega vnosa in aktivnosti (OPKP, Myfitnes pal, Dexi,Prodi)

8. OSNOVE ŠPORTNE PREHRANE IN UPORABA PREHRANSKIH DOPOLNIL TER DOPING

Dostopnost