Klinična psihologija in svetovalne tehnike

Vsebina predmeta

Nosilec

Opis

1 Spreminjanje prehranskih navad in vedenja
a. Razlogi za odločitve in spremembe
b. Spremembe vedenja in možgani
c. Prehranske navade in motivacija za spremembo
d. Stopnje sprememb v motivaciji
e. Procesi spreminjanja vedenja

2 Klinične metode za spodbujanje sprememb prehranskega vedenja in motivacijski intervju v procesu svetovanja
a. Pristop svetovalca, temeljne spretnosti
b. Druge komunikacijske spretnosti
c. Klientov pogovor o spremembi prehranskih navad in prehranskega vedenja
d. Hitra intervencija
e. Merjenje rezultatov svetovanja
f. Postavljanje ciljev

3 Svetovanje in prehransko svetovanje
a. Proces svetovanja: značilnosti
b. Faze (vzpostavitev odnosa, definiranje problema, postavitev ciljev, izbira ustreznih tehnik, zaključevanje procesa)
c. Vrline dobrega svetovalca
d. Dejavniki uspešnega prehranskega svetovanja

4 Vedenjsko kognitivna terapija v prehranskem svetovanju
a. Predstavitev značilnosti vedenjsko-kognitivne terapije
b. Principi učenja (klasično, instrumentalno pogojevanje, kognitivno učenje)
c. Vedenjske tehnike uporabne v prehranskem svetovanju
d. Kognitivne distorzije v prehranskem svetovanju
e. Kognitivne tehnike uporabne v prehranskem svetovanju
f. Preprečevanje ponovitve tveganega vedenja

5 Prenajedanje in stili prehranjevanja
a. Tendence k prenajedanju: čustveno, zunanje hranjenje in prehransko omejevanje
b. Psihosomatske teorije debelosti, Schachterjeva ”notranja in zunanja teorija debelosti in Kognitivna kontrola hranjenja
c. Vzorci prenajedanja kot motnja prehranjevanja in motnja hranjenja (Hranjenje z izgubo kontrole, Motnja hranjenja z izgubo kontrole (BED), Kompulzivno prenajedanje (KP))

Dostopnost