Maj  – svetovni mesec ozaveščanja prebivalstva o kožnem raku in pomenu zaščite pred soncem
Maj - svetovni mesec ozaveščanja prebivalstva o kožnem raku in pomenu zaščite pred soncem

Kožni rak (melanom): število obolelih iz leta v leto narašča!

Pred. Nebojša Đurišić, dr.med., spec. dermatovenerologije

 

Mesec maj je že tradicionalno mednarodni mesec melanoma kože (kožnega raka).

Melanom kože je oblika kožnega raka, ki je smrtno nevarna, če se pravočasno ne odkrije. Predstavlja približno 5% vseh kožih rakov. Je najpogostejša oblika raka na svetu in lahko prizadene vsakogar v kateri koli starosti.

Po podatkih iz leta 2022 približno 325.000 oseb na svetu letno zboli za melanomom kože. Največjo incidenco že nekaj časa imata Avstralija in Nova Zelandija. Najmanjša incidenca je v Aziji (prebivalci Azije imajo specifična znamenja, ki imajo zelo majhen maligni potencial – t.i. ALN – acral lentiginous nevus).

Isti vir navaja, da je v Evropi približno 22 oseb na 100.000 prebivalcev zbolelo za melanomom kože v letu 2022.

Po podatkih Kliničnega registra kožnega melanoma pri Registru raka Republike Slovenije med letoma 2018-2022 so številke porazno visoke in nad evropskim povprečjem. V Sloveniji namreč letno zboli približno 30 oseb na 100.000 prebivalcev. Od tega 5 oseb na 100.000 prebivalcev letno umre. Od 27 držav EU, Slovenija ima najvišjo umrljivostno stopnjo. Druga država EU, ki ima isto umrljivostno stopnjo je Poljska.

Po podatkih iz »World Cancer Report« rizik, da tekom življenja dobije melanom kože ima 5% moških v Avstraliji in približno 4% žensk.

 

Zakaj nastane kožni melanom?

Melanom nastane zaradi maligne proliferacije melanocitov (celic v koži, ki tvorijo pigment – melanin). 95% vseh melanomov nastanejo v koži. Melanociti so prisotni tudi v nekaterih sluznicah (usta, nos, vagina, črevesje, rektum), ter v retini in možganskih ovojnicah.

Pojav kožnega melanoma je tesno povezan z življenjskim slogom: priljubljenost solarijev, priljubljenost temnejše (zagorele) polti, športne aktivnosti na prostem brez uporabe ustrezne zaščite pred soncem, intenzivno sončenje med 10 in 16 uro ipd.

Dodatni dejavniki, ki vplivajo na nastanek kožnega melanoma so: rasa in kožni tip (bolj pogost je pri ljudeh svetlih kožnih tipov), večje število znamenj, pozitivna družinska anamneza, preboleli melanom, izpostavljenost UV žarkom, sončne opekline ipd.

 

Ustrezna zaščita pred soncem je nujno potrebna!

Sončna svetloba vsebuje ultraviolično sevanje (UVA, UVB, ipd), ki je škodljivo za našo kožo, ko je t.i. UV indeks med 3 in 11. UV indeks je mera za moč ultravioličnega sončnega sevanja in ga najdemo v številnih aplikacijah za vremensko napoved. Dnevno ga objavlja/sporoča tudi ARSO (Agencija Republike Slovenije za okolje). Nizek UV indeks je med 1 in 2, zmeren med 3-6, visok med 6-7, zelo visok med 8 in 10 ter ekstremno visok čez 11.

Sončne opekline v prvih dvajsetih letih življenja so dodaten faktor rizika za nastanek melanoma v odrasli dobi. Z veliko verjetnostjo lahko rečemo, da so fotopoškodbe kože zaradi UV žarkov odgovorne za nastanek 80% kožnih melanomov.

Sporadična intenzivna izpostavljenost UV žarkom (npr. solariji, intenzivno sončenje med dopustom) je nevarnostni dejavnik za nastanek kožnega melanoma. Pomembno je da se zavedamo, da t.i. »sončenje« v solarijih nima nobenih pozitivnih zdravstvenih učinkov (je bolj škodljivo kot izpostavljanje soncu!).

V Sloveniji največje tveganje za nastanek kožnega melanoma imajo prebivalci osrednje Slovenije ter Primorske. Številne raziskave so pokazale, da osebe z višjim socialno-ekonomskim statusom imajo večje tveganje melanoma kože (oni si lahko privoščijo daljše počitnice ob ekvatorju; lahko si privoščijo redno/bolj pogosto »sončenje« v solarijih; smučanje na visokogorskih smučiščih brez ustrezne zaščite pred UV žarki, ipd).

Škodljivo UV sevanje je najmočnejše v štirih opoldanskih urah in sicer med 10. in 16. uro ( za določene regije lahko rečemo med 10. in 17. uro).

Zato je pomembna ustrezna zaščita pred UV sevanjem in sicer z uporabo:

  • dermokozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo širokospektralni (UVA/UVB) zaščitni faktor 30 ali več (SPF 30 ali več),
  • zaščitnih oblačil oz. pokrival (z ustrezno zaščito uhljev in vratu ),
  • zaščitnih očal (ki imajo certifikat CE, UV400),
  • z upoštevanjem »Pravila sence«: ko je dolžina sence krajša od dolžine telesa, takoj poiščite ali naredite senco!

Združenje slovenskih dermatovenerologov (ZSD) v okviru projekta »Euromelanoma« vsako leto organizira akcijo ozaveščanja prebivalstva o pomenu pravilne zaščite pred soncem, rednega samopregledovanja kožnih znamenj ter zgodnjega odkrivanja in zdravljenja kožnega raka (melanoma kože). Več na: https://www.zsd.si/projekti/

 

L’Oreal, vodilno svetovno podjetje v lepotni industriji preko svoje podružnice v Sloveniji, ki je del L’Oreal Adria v mesecu maju organizira in izvaja brezplačne preventivne preglede kože v sodelovanju z dermatologi v okviru projekta »Euromelanoma 2024«, ker je kožni rak v 99% lahko ozdravljiv, če ga odkrijemo pravočasno. Brezplačne preventivne preglede bodo izvajali na naslednjih lokacijah:

Ljubljana 21. 5. 2024,
Ptuj 22. 5. 2024
Novo mesto 23. 5. 2024
Koper 25. 5. 2024

In na koncu ne pozabite: varne oz. zdrave sončne »porjavelosti« kože ni!

Dostopnost