Vsebina predmeta
- Predavanja: 48 ur
- Seminar: 12 ur
- Vaje: 6 ur
- Samostojno delo: 114 ur
Nosilec
Opis
1. Splošne vsebine 1.1. Pomen samooskrbe s hrano, naravne danosti
Slovenije za kmetijsko proizvodnjo, 1.2. Dejavniki, ki vplivajo na lastnosti in
kakovost pridelkov, 1.3. Klasični načini kmetijske pridelave, 1.4. Trajnostni
načini; ekološka in integrirana pridelava hrane, 1.5. Moderni načini; pridelava
v zaprtih sistemih, hidroponika, gensko spremenjena hrana, 2. Varnost
kmetijskih pridelkov 2.1. Primarna onesnaževala pridelkov, 2.2. Dobra kmetijska
praksa uporabe fitofarmacevtskih sredstev, 3. Organiziranost in povezanost
pridelave in predelave hrane 3.1. Sheme kakovosti in geografske zaščite
3.2. Kratke oskrbne verige, spodbude in subvencije 4. Lastnosti in kakovost
nepredelanih kmetijskih pridelkov 4.1. Žita, stročnice, gomoljnice, 4.2. Sadje,
oljke, grozdje, 4.3. Zelenjava, 4.4. Meso in mleko, 4.5. Čebelji pridelki,
4.6. Oljnice, začimbe, čaji in drugi pridelki.