Patofiziologija prehranjevanja

Vsebina predmeta

Nosilec

Opis

Presnova
• Nadzor in integracija presnove ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob v telesu. Presnovni procesi pri običajni dinamiki izmenjave hranilnega in ne-hranilnega obdobja organizma ter značilnosti pri podaljšanju hranilnega / nehranilnega stanja presnove. Pretvorbe energijskih substratov v organizmu pri telesnem naporu, stresu in travmi. Najpogostejše presnovne motnje povezane s prehrano; hiper- in hipoglikemija pri sladkorni bolezni, motnje pri uravnavanju koncentracije holesterola v plazmi. Presnova in prehrana v obdobju doraščanja (hormonski nadzor doraščanja in motnje doraščanja).

Energijska bilanca telesa
• Presnovna pretvorba energije hranil v telesu v toploto in delo. Bazalna presnova organizma. Merjenje bazalne presnove in njena evalvacija, Hormonski nadzor bazalne presnove, Presnova in prehrana, prehranska termogeneza. Presnova pri različnih telesnih obremenitvah. Kisikov dolg organizma pri naporu. Aerobni in anaerobni napor. Nadzor privzema hranil. Debelost in stradanje.

Uravnavanje telesne temperature
• Termogenetski in termolitični mehanizmi pri vzdrževanju stalne telesne temperaturev mirovanju in pri naporu. Presnova pri hipertermiji in vročinskih stanjih. Presnova in hipotermija. Toplotni udar in toplotno izčrpanje. Aklimacija in aklimatizacija na okoliško vročino in mraz. Prehrana in telesno izčrpanje.

Prebava
• Podprocesi prebave v gastrointestinalnem traktu; gibanje, izločanje, digestija in absorpcija. presnovkov. Nevralni in hormonski nadzor gibanja in izločanja v prebavilih. Absorpcija presnovkov ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob ter hidrosolubilnih in liposolubilnih vitaminov. Transport vode in mineralov v prebavilih.

Patofiziologija prebave
• Motnje privzena hranil (motnje občutka sitosti, lakote in teka ).
• Splošne motnje prebavil (navzeja, bruhanje) Motnje funkcij posameznih odsekov prebavnega trakta; motnje požiralnika, motnje gastrične in duodenalne funkcije (vnetja, razjede),motnje funkcij pankreasa, motnje hepato-biliarnega sistema ( žolčni kamni, nekonjugirane in konjugirane hiperbilirubinemije),motnje funkcij tankega črevesa (obstruktivne motnje, ne-bakterijske zastrupitve s hrano, nezmožnost prebave laktoze, divertikuloze, malabsorpcijski sindrom, sindrom kratkega črevesa, Crohn-ova bolezen, glutenska enteropatija, zaprtje in driska, motnje funkcij debelega črevesa.

Dostopnost