Dietetika v javnem zdravstvu

Vsebina predmeta

Nosilec

Opis

1. JAVNO ZDRAVSTVO/ZDRAVJE
a. Uvod
b. Definicije v javnem zdravstvu/zdravju
c. Prehranski dejavniki tveganja
d. Z dokazi podprto javno zdravje
e. Epidemiološki kazalniki
f. Delo dietetika v javnem zdravstvu
2. REŠEVANJE JAVNO-ZDRAVSTVENIH PROBLEMOV
a. Identifikacija prehranskih problemov
b. Postavitev ciljev
c. Definiranje ciljev
d. Postavitev kazalnikov, kvantitativne točke
e. Razvoj programa
f. Implementacija
g. Evalvacija
3. PREHRANSKA POLITIKA
a. Pomen
b. Cilji, akcijski plani
c. Kazalniki
d. Profiliranje, reformulacija
e. Oglaševanje
f. Vzpostavljanje, ohranjanje in krepitev zdravih prehranjevalnih navad
4. PREHRANSKO STANJE
a. Metode
b. Biomarkerji
c. Izbira hrane, motivatorji
5. TELESNA AKTIVNOST
a. Definicije, dimenzije
b. Metode
6. KRONIČNE NENALEZLJIVE BOLEZNI IN PRESNOVNO PROGRAMIRANJE
a. Mehanizmi
b. Epidemiološke študije
c. Priporočila
7. PREHRANA IN RAK
a. Mehanizmi
b. Epidemiološke študije
c. Priporočila
8. PREHRANA IN OKOLJE
a. Prehranska preskrbljenost na trajnostni način
b. Odpadna hrana
c. Ogljični odtis
d. Varnost živil

Dostopnost