Prehrana in možgani

Vsebina predmeta

Nosilec

Opis

1. Hrana in razvoj človeških možganov; struktura živčnega sistema; sporočanje v telesu, povezano s presnovo; vloga centralnega živčnega sistema v presnovi.
2. Zaznavanje hrane s pomočjo vida, vonja in okusa z vohalnimi, kemičnimi in mehanskimi receptorji; flevor kot senzorični vtis hrane, kot določeno z združenimi čuti.
3. Hormonski nadzor metabolizma hipotalamusa po osi avtonomni centralni živčni sistem-jetra-želodec-črevo; hormoni in peptidi, kot so insulin, leptin, ghrelin, holecistokinin, nesfatin, možganski nevrotrofični faktor in živčni rastni faktor.
4. Možgani uravnavajo občutljivost na inzulin v različnih tkivih; presnovno medsebojni vpliv bakterij prebavnega trakta na gostiteljev centralni živčni sistem; krvno-možganska pregrada kot regulator osi možganov in prebavnega trakta.
5. Cirkadiani ritmi; uživanje hrane kot periferni zeitgeber; prehrana kot posredovanje; prehrana na delovnem mestu v primeru izmeničnega delovnega časa; pomen spanja za metabolizem.
6. Os hipotalamusa-hipofize-nadledvične žleze; vpliv prehrane na stres, holesterol, nizek in visok krvni tlak in obratno.
7. Sistem nagrajevanja možganov in aktivacija s hrano.
8. Debelost in presnovni sindrom ter vloga centralnega živčnega sistema.
9. Medsebojna povezanost belega maščobnega tkiva, leptina in centralnega živčnega sistema; Medsebojna povezanost mišic, telesne aktivnosti in centralnega živčnega sistema.
10. Depresija in motnje razpoloženja, povezane s prehrano.
11. Prehrana med kritičnim razvojem možganov med nosečnostjo in v prvih letih življenja.
12. Nevrogeneza na splošno in učinki hrane nanjo.
13. Nevrodegeneracija in demenca: skupne poti vnetja, odpornost na insulin in nivo koncentracije glukoze; vpliv prehrane na limbični sistem, hipokampus, amigdalo ter čustva, vedenje, motivacijo in dolgoročni spomin.
14. Vpliv hranil na delovanje možganov pri starejših.
15. Prehrana po travmatski poškodbi možganov.

Dostopnost