Osnove prehrane

Vsebina predmeta

Nosilec

Opis

Uvod v prehrano:
• Sestava telesa in sestava živil
• Hranila
• Osnovni pojmi v prehrani
Osnove fiziologije prehanjevanja:
• Prebava, absorpcija, razporeditev hranil po telesu
Vloga makro- in mikrohranil v prehrani:
• Makrohranila: ogljikovi hidrati, beljakovine,
• lipidi, sestava obroka
• Mikrohranila: vitamini, topni v maščobah,
• vitamini, topni v vodi, makroelementi, mikroelementi
Voda v prehrani
Alkohol
Osnove sestavljanja jedilnikov
Debelost in neprenosljive kronične bolezni:
• Tvegane prehranske navade, zahodnjaška dieta
• Načrtovanje izgube telesne mase
Prehranjevanje in gibanje za zdravje:
• Mediteranska prehrana kot primer zdravega načina prehranjevanja
• Vloga urnikov, okolja, gibanja, odnosa do hrane v prehranjevanju in regulaciji presnove.