Vsebina predmeta
- Predavanja: 40 ur
- Seminar: 10 ur
- Vaje: 10 ur
- Samostojno delo: 120 ur
Nosilec
Opis
Uvod v prehrano:
• Sestava telesa in sestava živil
• Hranila
• Osnovni pojmi v prehrani
Osnove fiziologije prehanjevanja:
• Prebava, absorpcija, razporeditev hranil po telesu
Vloga makro- in mikrohranil v prehrani:
• Makrohranila: ogljikovi hidrati, beljakovine,
• lipidi, sestava obroka
• Mikrohranila: vitamini, topni v maščobah,
• vitamini, topni v vodi, makroelementi, mikroelementi
Voda v prehrani
Alkohol
Osnove sestavljanja jedilnikov
Debelost in neprenosljive kronične bolezni:
• Tvegane prehranske navade, zahodnjaška dieta
• Načrtovanje izgube telesne mase
Prehranjevanje in gibanje za zdravje:
• Mediteranska prehrana kot primer zdravega načina prehranjevanja
• Vloga urnikov, okolja, gibanja, odnosa do hrane v prehranjevanju in regulaciji presnove.
• Zdravstveni in fiziološki vidik telesne obremenitve
• Biološki razvoj otroka, telesne, gibalne in zdravstvene značilnosti otrok ter mladine, ter biološko stanja odraslih, starostnikov in posebnih skupin ljudi,
• delovanje človekovega organizma v gibanju v interakciji z življenjskim in delovnim okoljem ter posledice interakcije okolja in človeka,