Vsebina predmeta
- Predavanja: 40 ur
- Seminar: 10 ur
- Vaje: 10 ur
- Samostojno delo: 120 ur
Nosilec
Opis
Uvod v prehrano: • Sestava telesa in sestava živil • Hranila • Osnovni
pojmi v prehrani Osnove fiziologije prehanjevanja: • Prebava, absorpcija,
razporeditev hranil po telesu Vloga makro- in mikrohranil v prehrani:
• Makrohranila: ogljikovi hidrati, beljakovine, • lipidi, sestava obroka
• Mikrohranila: vitamini, topni v maščobah, • vitamini, topni v vodi,
makroelementi, mikroelementi Voda v prehrani Alkohol Osnove sestavljanja
jedilnikov Debelost in neprenosljive kronične bolezni: • Tvegane prehranske
navade, zahodnjaška dieta • Načrtovanje izgube telesne mase Prehranjevanje in
gibanje za zdravje: • Mediteranska prehrana kot primer zdravega načina
prehranjevanja • Vloga urnikov, okolja, gibanja, odnosa do hrane v
prehranjevanju in regulaciji presnove. • Zdravstveni in fiziološki vidik telesne
obremenitve • Biološki razvoj otroka, telesne, gibalne in zdravstvene
značilnosti otrok ter mladine, ter biološko stanja odraslih, starostnikov in
posebnih skupin ljudi, • delovanje človekovega organizma v gibanju v interakciji
z življenjskim in delovnim okoljem ter posledice interakcije okolja in človeka,