30. obletnica dneva državnosti z mednarodnim simpozijem in premiero Krsta pri Savici

Univerza na Primorskem se je odzvala na pobudo za sodelovanje s strani Gledališča Koper, ki se z uprizoritvijo Krsta pri Savici poklanja 30. obletnici samostojne države. Celodnevni dogodek, ki ga sestavljata simpozij in večerna predstava je ne le prvo tovrstno sodelovanje s koprskim gledališčem, temveč z zbornikom prispevkom, ki se kombinira z gledališkim listom ter vsebino simpozija postavlja kot edinstveno sodelovanje kulturne in znanstvene ustanove. Gledališče je namreč s svojim prevpraševanjem aktualnosti Krsta in njegovo sodobno podobo Univerzi postavilo zanimivo vprašanje aktualnosti ter jo spodbudila k sledenju strategiji, vklapljanju umetnosti v različna raziskovalna področja, saj so tudi vse članice na tak ali drugačen način podprle izvedbo.

Tako smo se na Univerzi z vprašanjem ukvarjali ne le v okviru navidezno samoumevnih tem zgodovine, literarne in jezikovne umetnosti, temveč je segla tudi na področje suiciodiologije ter preprečevanja samomora in na temo kineziologije, športa ter vprašanja novoveškega odnosa do telesa. Z vabilom tujim in domačim zunanjim strokovnjakom, pa je simpozij prešel tudi na mednarodno raven.

Fakulteta za vede o zdravju se je odzvala povabilu k soustvarjanju simpozija s projekcijo kratkega filma Krst za triatlonce po ideji naše sodelavke dr. Barbare Jurša Potocco v realizaciji Damjana Muhiča in UP Fakultete za vede o zdravju ter razpravo dr. Barbare Jurša Potocco “Nečloveški drugi ter reprezentacija telesa in kraja v Krstu pri Savici” (2. sklop).

Gledališče Koper in Univerza na Primorskem bosta svoj pogled na nujnost združevanja kulture ter znanosti kot temeljev izhoda iz pandemijske krize predstavili pred pomembno slovensko obletnico.

Simpozij z naslovom “Zakaj Črtomir ne umre? Preobrazbe nacionalnega mita”

bo potekal 24. Junija 2021, s pričetkom ob 10h v Avditoriju Portorož, predvajan pa bo tudi prek Youtube kanala Unverze na Primorskem.

Več informacij – tukaj.

PROGRAM – UP Simpozij

Vabljeni!