Voščilo ob mednarodnem dnevu študentov

Spoštovane študentke in študenti,

To voščilo ob mednarodnem dnevu študentov, ki ga praznujemo 17. novembra, pišem z zavedanjem, da ste naša bodočnost. Vaše ideje in dejanja bodo nedvomno krojila prihodnji razvoj naše družbe, ne glede na to kdo ste, od kje prihajate, kakšna je barva vaše kože, versko prepričanje in podobno. Mednarodni dan študentov je zatorej odlična priložnost za praznovanje večkulturnosti, raznolikosti, sodelovanja in povezovanja ter prizadevanja za dosego znanja. Slednje je v našem okolju res samoumevno, vendar pa znanje in pravica do študija žal nista samoumevni povsod po svetu. To je pokazal primer Nobelove nagrajenke in aktivistke Malale Yousafzai, ki je zaradi želje po izobraževanju in aktivizmu za pravice žensk do izobraževanja v Pakistanu podlegla strelom na poti domov iz šole.

Mednarodni dan študentom od leta 1941 simbolizira boj študentov za človekove pravice, za razvoj demokratične družbe, boj proti neenakostim ter njihova prizadevanja za boljšo prihodnost mladih. Študenti Fakultete za vede o zdravju ste v zadnjih dveh letih dokazali, da lahko s svojimi dejanji spreminjate svet na bolje, zaradi česar smo na vas izjemno ponosni. Vaš čut za družbeno odgovornost, samoiniciativnost in soustvarjanje študentskega življenja na fakulteti pomembno vplivata tudi na njen razvoj, študijske programe in obštudijske dejavnosti. To je smer napredka, ki marsikdaj ne potrebuje veliko resursov kot le dobro voljo in mladostniško zagnanost oziroma kot je dejala Malala: »Ena knjiga, en svinčnik, ena študent in en učitelj lahko spremenijo svet.«

Ob današnjem prazniku študentov vam iskreno čestitam, hkrati pa vas prosim, da spregovorite besedo o prazniku in njegovi simboliki tudi s svojimi prijatelji.

Lep pozdrav,

izr. prof. dr. Mirko Prosen,

prodekan za študentske zadeve UP FVZ

Izola, 17. 11. 2022