TRAJANJE PROJEKTA:
1. 7. 2023 – 30. 6. 2025
VODILNI PARTNER:
Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju
VODJA PROGRAMA:
izr. prof. dr. Zala Jenko Pražnikar (SICRIS, ResearchGate)
SODELUJOČI NA FVZ:
doc. dr. Ana Petelin (SICRIS, ResearchGate)
doc. dr. Saša Kenig (SICRIS, ResearchGate)
Katja Kramberger (SICRIS, ResearchGate)
Karin Šik Novak (SICRIS, ResearchGate)
POVZETEK:
Uspešno smo pridobili bilateralni projekt SLO-SRB: »Trajnostna hrana za zdravo prihodnost«, katerega vodilni partner je UP FVZ, sodelujoča organizacija pa Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (Institute of Food Technology Novi Sad). Vodja projekta je izr. prof. dr. Zala Jenko Pražnikar, ostale sodelujoče na UP FVZ pa so doc. dr. Ana Petelin, izr. prof. dr. Saša Kenig, Katja Kramberger in Karin Šik Novak.
Cilj bilateralnega sodelovanja med Tehnološko fakulteto v Novem Sadu (vodja dr. Alena Stupar) in Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem (vodja dr. Zala Jenko Pražnikar) je združiti znanja in izkušnje s področja metod ekstrakcije in analize bioloških aktivnosti rastlinskih izvlečkov na celičnih linijah in kasneje funkcionalnih prehranskih izdelkov na ljudeh. Dodaten pomen projekta je izkoriščanje zelenih tehnologij, ki ne vključujejo uporabe organskih topil v nobeni od stopenj pridobivanja in nadaljnjega trajnostnega razvoja prehranskih izdelkov.