Priložnost za mlade inovatorje v živilstvu – ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2025
Pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije je 10. junija potekalo nacionalno tekmovanje Ecotrophelia Slovenija 2025, namenjeno spodbujanju inovacij in trajnostnega razvoja v prehrambni industriji. Na letošnjem tekmovanju so ponovno sodelovali tudi študenti UP FVZ programa Prehransko svetovanje – dietetika, v dveh ekipah. V ekipi Greeny sta sodelovali študentki 2. letnika Nina Levpušček in Klara Razdih, pod mentorstvom doc. dr. Borisa Kovača in Mark Jeraj, študent 1. letnika, v ekipi BIC Ljubljana.
Ekipa BIC Ljubljana je s svojo inovacijo – liofilizirano ješprenjevo enolončnico – osvojila 1. mesto, medtem ko si je ekipa Greeny s trajnostnim namazom iz bučnih semen in portulaka prislužila 3. mesto.
Tekmovanje Ecotrophelia je del evropske pobude, ki spodbuja študente k razvoju prehranskih izdelkov z visoko dodano vrednostjo, ki so hkrati trajnostni, inovativni in tržno zanimivi. Udeleženci morajo svoj izdelek razviti do faze, primerne za prodajo, in pripraviti celovit poslovni načrt za njegovo trženje. Zmagovalna ekipa bo jeseni Slovenijo zastopala na evropskem finalu Ecotrophelia Europe, kjer se bodo pomerili najboljši študentski inovatorji s celotne celine.