Ohranite značilen okus divjih šparglejv

Pomlad je čas, ko se odpravimo v naravo in nabiramo plodove, ki nam jih ta čas ponuja. Sezona špargljev je navdihnila tudi nas, da z vami delimo nekaj receptov.

Najboljši so preprosti recepti, ki ohranijo značilen okus divjih špargljev.

Solata z divjimi šparglji

Za dve osebi

300 g divjih špargljev

15 g (mladega) česna

30 g (mlade) čebule

3 žlice oljčnega olja

3 žlice vinskega kisa

sol

Divje šparglje speremo in mehke dele lomimo do trdega dela. Hitreje gre, če naredimo obratno – odlomimo spodnji trdi del, nato pa mehki del z nožem narežemo na približno 3 cm dolge koščke. Skuhamo jih v zaprti posodi z malo dodane vode, da ne spiramo in izgubljamo okusa in dragocenih hranil. Dovolj je le osem minut. Medtem očistimo in operemo česen in čebulo ter jih narežemo na tanke lističe. Kuhane šparglje pretresemo v skledo, dodamo sol, česen, čebulo, kis in zabelimo z oljčnim oljem ter dobro premešamo. Serviramo hladno. Solata je odlična tudi naslednji dan.

Bavete z divjimi šparglji

Za dve osebi

300 g divjih špargljev

20 g česna

1 žlica oljčnega olja

1 dl sladke smetane

200 g testenin – bavete

sol

žlica naribanega parmezana

Divje šparglje speremo in mehke dele lomimo do trdega dela. Hitreje gre, če naredimo obratno – odlomimo spodnji trdi del, nato pa mehki del z nožem narežemo na približno 3 cm dolge koščke. V ponvi na oljčnem olju na hitro popražimo česen – le toliko, da zadiši. Dodamo šparglje, sol in pomešamo ter dušimo do mehkega. Nato prilijemo smetano, pomešamo ter dodamo kuhane bavete. Serviramo potreseno s parmezanom.

V oba recepta lahko poleg špargljev vključimo tudi divji blušč in ruško, ki jih nabiramo v tem času.

Slika: Ruška (Ruscus aculeatus), špargelj (Asparagus acutifolius) in blušč (Dioscorea communis).

Recepte pripravila dr. Mojca Bizjak, predstojnica katedre za Prehransko svetovanje – dietetiko.