Mednarodni dan medicinskih sester / 12. maj
12. maja obeležujemo MEDNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTER

Mednarodni dan medicinskih sester “Naše medicinske sestre. Naša prihodnost.”

pred. Kristina Martinović

12. maja praznujemo Mednarodni dan medicinskih sester in tehnikov, ki je priložnost za priznanje ključne vloge medicinskih sester v zdravstvenih sistemih po vsem svetu.

Na ta dan se spominjamo rojstva britanske humanistke in medicinske sestre Florence Nightingale, ki je znana kot pionirka ozaveščanja o potrebah po izobraževanju medicinskih sester. Njeno delo med krimsko vojno je postavilo temelje za moderno zdravstveno nego. Florence Nightingale nas je naučila, kako pomembno je zagotoviti ustrezno medicinsko oskrbo in izobraževanje ter skrbeti za higienske razmere v zdravstvenih ustanovah.

Danes se soočamo s priložnostjo, da nadaljujemo njeno dediščino in gradimo na njenih dosežkih. Letošnji Mednarodni dan medicinskih sester poteka pod sloganom “Naše medicinske sestre. Naša prihodnost”, kar poudarja ključno vlogo, ki jo imamo pri oblikovanju prihodnosti zdravstvene nege. Kljub izzivom, s katerimi smo se srečale, smo medicinske sestre pokazale izjemno prilagodljivost, predanost in profesionalnost.

Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje, da bo do leta 2030 primanjkovalo 5 milijonov medicinskih sester po vsem svetu. Vendar ta izziv prinaša tudi priložnost za razvoj in izboljšanje naše stroke. Pandemija, ki je prizadela svet, nas je prisilila, da razmislimo o inovativnih pristopih k oskrbi pacientov, digitalizaciji zdravstvenega sistema in povečanju solidarnosti med zdravstvenimi delavci.

Medicinske sestre smo srce zdravstvenega sistema. Naše delo je ključno za zagotavljanje udobja, varnosti in hitrega okrevanja pacientov. Naša vloga v timu je neprecenljiva, saj smo most med pacienti, družinami in zdravstvenimi strokovnjaki.

Za doseganje zagotovitve boljše prihodnosti zdravstva, je pomembno, da prepoznamo vrednost medicinskih sester in jim zagotovimo ustrezno podporo. To vključuje izboljšanje delovnih pogojev, večjo vključenost pri odločanju v zdravstvenih ustanovah ter ustrezno finančno in strokovno priznanje za naše delo. Kvalitetna zdravstvena nega prispeva k boljšemu zdravju ljudi in posledično k zmanjšanju stroškov. Investicije v medicinske sestre ne koristijo samo nam kot profesiji, temveč celotni skupnosti in družbi.

V imenu katedre za zdravstveno nego čestitam vsem medicinskim sestram in tehnikom ter se zahvaljujem za vašo predanost, srčnost in neprecenljiv prispevek k zdravju in dobrobiti pacientov in skupnosti.

Dostopnost