Inavguracijski predavanji redne profesorice in rednega profesorja UP FVZ

19. februarja sta na UP Fakulteti za vede o zdravju potekali inavguracijski predavanji dveh novih rednih profesorjev, in sicer prof. dr. Mihaele Jurdana z naslovom »Skeletna mišičnina in miokini – zavezniki našega zdravja« ter prof. dr. Boštjana Žvanuta z naslovom »Kibernetska varnost starejših odraslih: Ali smo pripravljeni na tovrstne izzive?«.

Prof. dr. Mihaela Jurdana je raziskovalno vpeta v področje fiziološke in patološke atrofije skeletne mišičnine in sodeluje s kliničnimi okolji pri identifikaciji ter ukrepih sarkopenične debelosti na bolnikih. V povezavi z Onkološkim inštitutom Ljubljana (oddelek za eksperimentalno onkologijo) raziskuje vpliv radioterapije in kemoterapije na mišičnih celicah in vitro. Na predavanju je spregovorila o miokinih ter njihovi pomembni vlogi pri komunikaciji med skeletno mišičnino in drugimi organi – maščevjem, jetri, trebušno slinavko, črevesjem, kostmi, imunskim sistemom in z možgani. Miokini lahko spodbujajo mišično rast in hipertrofijo, povečajo oksidacijo maščobnih kislin, povečajo občutljivost za inzulin in imajo protivnetne učinke. 

Prof. dr. Boštjan Žvanut je specializiran za področje zdravstvene informatike, njegovo delo vključuje izobraževanje zdravstvenih delavcev, področje informacijske varnosti, poslovne procese v zdravstvu, metodologijo raziskovanja itn. Na inavguracijskem predavanju je predstavil primere kibernetskih groženj, ki so jim izpostavljeni starejši odrasli, predvsem pri uporabi pametnih telefonov. Predstavljen je bil model, s pomočjo katerega lahko starejše odrasle kategoriziramo v posamezne stopnje kibernetske ogroženosti pri uporabi pametnega telefona. Poznavanje posameznikove stopnje kibernetske ogroženosti predstavlja osnovo za izbiro in izvedbo nadaljnjih aktivnosti, da bi uporaba pametnega telefona postala učinkovitejša in predvsem varnejša.

V polno zasedeni predavalnici ni manjkalo čustev, saj sta oba redna profesorja dolgoletna sodelavca fakultete, njun dosežek pa je v ponos celotnemu kolektivu.

Iskrene čestitke ter uspešno delo še naprej! 

Dostopnost