Implementacija modela CoNSENSo – »SKUPAJ DELAMO ZA ZDRAVJE«

Implementacija modela CoNSENSo v Občini Prian in sodelovanje na aktivnosti »SKUPAJ DELAMO ZA ZDRAVJE« – Fotogalerija

V okviru projekta CoNSENSo smo se udeležili aktivnosti za promocijo zdravih življenjskih navad v Zdravstvenem domu Lucija. Namen udeležbe je bila predstavitev aktivnosti na mednarodnem projektu CoNSENSo, ki je v polnem poteku v Občini Piran. Projekt je namenjen osebam starosti 65 let in več, ki živijo v omenjeni občini. Starejše osebe sodijo v ranljive skupine, zato je smiselno ustvariti sistem mreženja vladnih in nevladnih organizacij v ustvarjanje mreže potrebne za podporo pri spreminjanju življenjskih navad, obvladovanju dejavnikov tveganja in kroničnih obolenj, ali pri pacientu v dolgotajni oskrbi. Medicinske sestre tako v okviru projekta izvajamo hišne obiske pri izbrani populaciji s katerimi ugotavljamo negovalne probleme in potrebe obiskanih oseb. Od začetka leta je bilo izvedenih približno 400 obiskov pri občanih zajetih v vzorec. Med najpogostejše intervencije, ki jih opravimo na terenu so merjenje vitalnih funkcij, krepitev zdravega življenjskega sloga in širjenje socialne mreže pri udeležencih.

Medicinske sestre CoNSENSo, se ob svojem delu srečujemo tudi s problematiko izvedbe obiska, saj pogosto prihaja do nezaupanja s strani pacientov in njihovih svojcev. Predvsem se ljudje bojijo raznih plačljivih storitev in prodaj s strani trgovcev. Nemalokrat starejši zato niti ne odprejo vhodnih vrat. Tako medicinske sestre nimamo niti možnosti, da bi se jim lahko predstavili. Velikokrat naletimo na vhodna vrata z domofoni, ki niso označena s priimki ali pa slednja nimajo nameščenih zvoncev. 

Aktivnost »Skupaj delamo za zdravje«, ki je v soboto, 8. 4. 2017 potekal v Zdravstvenem domu Piran, je bila odlična priložnost, da projekt predstavimo ljudem starejšim od 65 let in njihovim svojcem.  Pomen obiskov medicinske sestre na domu smo poskušali promovirati s pomočjo nasvetov glede učinkovite telesne aktivnosti, ki omogoča posamezniku krepitev ravnotežja, moči mišic v nogah in preprečevanju morebitnih padcev. Udeležnim smo izvedli kratek test »vstani in pojdi« s katerim izmerimo funkcijo spodnjih udov, pomičnost pacienta ter pridobimo hitro oceno tveganja za pojavnost padcev. Prav tako smo vzbudili zanimanje udeležencev s testom »vstani s stola« s katerim  lahko ocenimo zmogljivost in vzdržljivost mišic nog. Udeleženci so pokazali interes in izrazili potrebo po delovanju medicinkse sestre na terenu. Prav s slednjimi smo se dogovorili za obisk na njihovem domu.

V luči promocije zdravja in preventivnih aktivnosti za celotno populacijo so se nam pridružili tudi študenti Fakultete za vede o zdravju, ki so promovirali skrb za lastno zdravje in ob tem udeležecem izmerili krvni pritisk in krvni sladkor. Udeležence smo spodbudili in jih poučili o samopregledovanju dojk in mod, ki so ga lahko praktično izvedli na modelih namenjenim učenju samopregledovanja.

Aktivnosti ocenjujemo kot učinkovite, saj so se udeleženi pozitivno odzvali in povedali, da so   spodbuda v smer krepitve in ohranjanja zdravja. Navodila za preprečevanje kroničnih bolezni pa so vedno dobrodošla in učinkovita, saj jih vsaj za kratek čas usmerijo v razmišljanje o lastnem zdravju in skrbi zanj.

Tjaša Hrovat, Neli Kovšca, mag. Tamara Štemberger Kolnik, Ester Benko