Nutracevtika

Vsebina predmeta

Nosilec

Opis

1. DEFINICIJE POJMOV IN ZAKONODAJA:
a. Nutracevtiki,
b. Funkcionalna živila,
c. Prehranska dopolnila
d. Zdravstvene trditve in EFSA

2. NUTRACEVTIKI, FUNKCIONALNA ŽIVILA IN PREHRANSKA DOPOLNILA:
a. Zgodovina in razvoj nutracevtike
b. Nutracevtiki kot del sodobne prehrane
c. Razdelitev nutracevtikov in nutracevtski izdelki
d. Nutracevtiki, funkcionalna živila in prehranska dopolnila v preventivi in kurativi – pomen antioksidativnega delovanja
e. Vpliv nutracevtikov na zdravje in fiziološke potrebe

3. PREDSTAVITEV POSAMEZNIH SKUPIN IN DELOVANJA NUTRACEVTIKOV IN FUNKCIONALNIH ŽIVIL:
a. Polifenoli
b. Izoflavoni
c. Karotenoidi
d. Esencialne maščobne kisline
e. Tokoferoli in tokotrienoli
f. Koencim Q10
g. Bioaktivne spojine česna
h. Bioaktivne spojine oljčnega olja
i. Vrste in delovanje prehranskih vlaknin
j. Probiotiki
k. Beljakovine, peptidi in aminokisline
l. Medicinske gobe
m. Začimbe in zelišča

Posamezna poglavja obsegajo predstavitev nutracevtikov in njihovega delovanja v preventivi in zdravljenju kroničnih bolezni, kot so bolezni okostja, kardiovaskularnega in respiratornega sistema, nevrološke spremembe, v preventivi raka, pri debelosti, diabetesu in metabolnem sindromu, pri očesnih in kožnih boleznih, pri boleznih prebavil, njihov vpliv na procese staranja, nespečnost, fizično vzdržljivost.

4. PREHRANSKA DOPOLNILA
a. Predstavitev nekaterih prehranskih dopolnil in njihovega delovanja (kofein, lecitin, karnitin, hitosan, bioaktivne spojine iz morskih organizmov…)
b. Varnost, kvaliteta in stranski učinki prehranskih dopolnil

Dostopnost