ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2024
ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2024 - UP FVZ na 2. mestu

O’kasha – inovacija na osnovi okare na poti v Pariz
GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je v Ljubljani razglasila letošnje zmagovalce ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2024. Zmagala je ekipa iz Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani in jo sestavljajo Anja Kovič Kocjančič, Taja Colja, Gaja Cotič in Ajda Grmek pod mentorstvom asist. dr. Blaža Ferjančiča. O’kasha je kaša iz okare, stranskega produkta proizvodnje sojinega napitka ali tofuja. Svoj izdelek so popestrile z dvema okusoma, malina-vanilija in lešnik-čokolada.

Bucky
Drugo mesto je pripadlo ekipi s Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem za izdelek BUCKY. Njena člana sta študentka dietetike Sara Balažic in študent zdravstvene nege Borut Eniko. Pod mentorstvom doc. dr. Borisa Kovača sta razvila pecivo Bucky iz rahlega ajdovega testa s kakavom, polnjenega s sadnim polnilom iz tropin rdečega grozdja in prelitega s čokoladnim prelivom, ki ne vsebuje vzhajalnih sredstev.

Dogodek Ecotrophelia Slovenija je tekmovanje, ki ga že 16. leto zapored organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP). V tem času je 269 študentov ustvarilo 70 novih živilskih izdelkov.

Zmagovalna ekipa se bo oktobra 2024 s svojim izdelkom udeležila tekmovanja Ecotrophelia Europe 2024, ki letos poteka na mednarodnem živilskem sejmu SIAL v Parizu.

Več o projektu najdete v brošuri.

Dostopnost