“Daj se na seznam!” – Tudi ti lahko pomagaš

V sredo, 25. 4. 2018, je na UP Fakulteti za vede o zdravju potekala informativna ura ob vseslovenski akciji »Daj se na seznam« v organizaciji Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L), Centra za transfuzijsko medicino Izola in UP Fakultete za vede o zdravju.

Akcija spodbuja zdrave osebe med 18 in 45 letom starosti, da postanejo darovalci krvotvornih matičnih celic (KMC), torej celic, iz katerih nastajajo vse druge celice v naši krvi. Z darovanjem KMC lahko pomagamo pri zdravljenju bolnikov s krvnimi raki in nekaterimi drugimi boleznimi. Ker darovalec KMC za določenega bolnika ne more biti kdorkoli, obsežnejši register različnih potencialnih darovalcev pomeni več možnosti, da se najde ustrezen darovalec in se tako omogoči preživetje bolniku, ki darovane KMC potrebuje.

Ga. Milena Remic, podpredsednica Združenja L&L, ki se je dogodka v Izoli udeležila, navaja v zahvali, da je bila na informativni uri polna predavalnica študentov, na stojnici se je vpisalo 20 novih potencialnih darovalcev krvotvornih matičnih celic, 30 kompletov za vpis so zainteresirani odnesli svojcem in prijateljem, da se vpišejo od doma. Velika zahvala gre vsem udeležencem akcije, tako študentom kot zaposlenim, ki so se in se še bodo dali na seznam ter tako pomagali reševati življenja. Saj, kot pravijo v Združenju L&L: »Predstavljaj si, da ne bi bilo nikogar, ko bi potreboval pomoč!« Več o akciji si lahko preberete n naslednji povezavi: http://www.dajsenaseznam.si/