PUŠ: RAZVOJ FUNKCIONALNIH IZDELKOV IZ ŽIT
Trajanje projekta:
1. 1. 2025 – 31. 5. 2025
Projekt bo potekal pod mentorstvom:
doc. dr. Borisa Kovača (SICRIS, ResearchGate)
doc. dr. Katje Kranjc (SICRIS, ResearchGate)
Projektni partnerji:
MLINOTEST Živilska industrija d.d.
Povzetek:
V nalogi nameravamo ugotovili možnost uporabe zelišča portolaka (bot. Portulaca oleracea), plevela, ki ga poznamo tudi pod imenom navadni tolščak. Projekt se bo pričel s pregledom literaturnih podatkov o antimikrobni in antioksidativni aktivnosti zelišča ter preverjanjem dosedanje uporabe v prehrani in tradicionalni medicini.
Cilji/naloge na projektu projekta so:
Prva faza eksperimentalne aktivnosti se bo osredotočila na testiranje predpriprave/stabilizacije zelišča postharvest s poudarkom na iskanju tehnologije z minimalnim vložkom energije. Dobljen polizdelek/hidrolizat bo kemijsko in mikrobiološko ovrednoten. V nadaljevanju bo testirana vgradnja ekstrakta/hidrolizata v izdelek iz žit, preskušanih bo več kombinacij zelišča in osnovnih mlevskih surovin, po potrebi tudi predhodno fermentiranih. Tako pripravljenim izdelkom bodo analizirani antioksidativni potencial, mikrobiološko stabilnost in prehransko vrednost. Izdelke bomo senzorično testirali, po potrebi korigirali postopke in recepture ter pripravili do prototipne oblike. Rezultati analiz bodo statistično obdelani, delo na projektu bo opisano v elektronski brošuri, objavljeni na spletni strani fakultete. Rezultati bodo posredovani javnosti tudi na zaključni predstavitvi ob zaključku projekta.
»Projekt Razvoj funkcionalnih izdelkov iz žit sofinancirata Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada plus (ESS+).«