Vsebina predmeta
- Predavanja: 33 ur
- Samostojno delo: 57 ur
Nosilec
Opis
1. METODE PREHRANSKE OBRAVNAVE
1.1 Ugotavljanje prehranskega statusa, metode antropometričnih meritev
1.2 Ugotavljanje prehranskih navad in količin zaužite hrane
1.3 Delo in pristojnosti dietetika v zdravstvenem timu
2. PROCES PREHRANSKE TERAPIJE
2.1 Prehransko presejanje in ocena prehranskega stanja
2.2 Prehranska diagnoza (PES)
2.3 Prehranski načrt in intervencija
2.4 Prehransko spremljanje in evalvacija
3. PREHRANA PRI RAZLIČNIH BOLEZENSKIH STANJIH
3.1 Prehrana v zdravljenju diabetesa
3.2 Prehrana v zdravljenju kroničnih nenalezljivih bolezni
3.3 Prehrana v zdravljenju obolenj sečil
3.4 Prehrana v zdravljenju obolenj jeter
3.5 Prehrana v zdravljenju gastrointestinalnega trakta
3.6 Prehrana v zdravljenju infekcijskih bolezni
4. ALERGIJE IN INTOLERANCE NA HRANO
4.1 Ustrezno prilagajanja hrane pri zdravljenju alergij in intoleranc na hrano
5. NAČRTOVANJE PREHRANE IN PRIPRAVA JEDILNIKOV
5.1 Prilagajanje prehrane individualnim potrebam s spreminjanjem sestave živil
5.2 Prilagajanje prehrane individualnim potrebam s spreminjanjem sestave hranil
5.3 Prilagajanje prehrane individualnim potrebam s spreminjanjem teksture hrane
5.4 Prilagajanje prehrane individualnim potrebam ob upoštevanju različnih prehranskih navad, kulturnih vplivov in socio-ekonomskih razmer
5.5 Primeri obravnave primerov prilagajanja prehrane različnim zdravstvenim in socialnim potrebam