Vsebina predmeta
- Predavanja: 40 ur
- Seminar: 20 ur
- Samostojno delo: 120 ur
Nosilec
Opis
1. PROCES PREHRANSKE OBRAVNAVE BOLNIKOV
a. Prehransko presejanje in pregled
b. Prehranska diagnoza
c. Prehranska intervencija
d. Prehransko spremljanje in evalvacija
2. METODE PREHRANSKE OBRAVNAVE
3. METODE UGOTAVLJANJA IN SPREMLJANJA PREHRANSKEGA VNOSA
4. PRIPRAVA PREHRANSKEGA NAČRTA IN INTERVENCIJ NA PODLAGI RAZLIČNIH BOLEZENSKIH STANJ
a. Podhranjenost in prekomerna hranjenost
b. Presnovne motnje
c. Motnje hranjenja
d. Bolezni prebavil
e. Bolezni srca in ožilja
f. Bolezni dihal
g. Endokrine bolezni
h. Bolezni kosti in mišic
i. Bolezni sečil
j. Krvne bolezni
k. Bolezni centralnega živčevja in duševne motnje
l. Bolezni imunskega sistema
m. Alergije in intolerance na hrano
n. Okužbe in zastrupitve s hrano
o. Perioperativna prehrana
p. Prehrana življenjsko ogroženega bolnika
5. ŠTUDIJE PRIMEROV – NA DOKAZIH TEMELJEČA PREHRANSKA TERAPIJA