Vsebina predmeta
- Predavanja: 25 ur
- Seminar: 5 ur
- Samostojno delo: 60 ur
Nosilec
Opis
1. DEFINICIJE POJMOV IN ZAKONODAJA: a. Nutracevtiki, b. Funkcionalna
živila, c. Prehranska dopolnila d. Zdravstvene trditve in EFSA 2. NUTRACEVTIKI,
FUNKCIONALNA ŽIVILA IN PREHRANSKA DOPOLNILA: a. Zgodovina in razvoj nutracevtike
b. Nutracevtiki kot del sodobne prehrane c. Razdelitev nutracevtikov in
nutracevtski izdelki d. Nutracevtiki, funkcionalna živila in prehranska
dopolnila v preventivi in kurativi – pomen antioksidativnega delovanja e. Vpliv
nutracevtikov na zdravje in fiziološke potrebe 3. PREDSTAVITEV POSAMEZNIH SKUPIN
IN DELOVANJA NUTRACEVTIKOV IN FUNKCIONALNIH ŽIVIL: a. Polifenoli b. Izoflavoni
c. Karotenoidi d. Esencialne maščobne kisline e. Tokoferoli in tokotrienoli
f. Koencim Q10 g. Bioaktivne spojine česna h. Bioaktivne spojine oljčnega olja
i. Vrste in delovanje prehranskih vlaknin j. Probiotiki k. Beljakovine, peptidi
in aminokisline l. Medicinske gobe m. Začimbe in zelišča Posamezna poglavja
obsegajo predstavitev nutracevtikov in njihovega delovanja v preventivi in
zdravljenju kroničnih bolezni, kot so bolezni okostja, kardiovaskularnega in
respiratornega sistema, nevrološke spremembe, v preventivi raka, pri debelosti,
diabetesu in metabolnem sindromu, pri očesnih in kožnih boleznih, pri boleznih
prebavil, njihov vpliv na procese staranja, nespečnost, fizično vzdržljivost.
4. PREHRANSKA DOPOLNILA a. Predstavitev nekaterih prehranskih dopolnil in
njihovega delovanja (kofein, lecitin, karnitin, hitosan, bioaktivne spojine iz
morskih organizmov…) b. Varnost, kvaliteta in stranski učinki prehranskih
dopolnil