2. mesto za UP FVZ na Ecotrophelia Slovenija

Na nacionalnem študentskem tekmovanju s področja inovativnosti in razvoja novih funkcionalnih živilskih izdelkov, ki je potekalo že 15. leto zapored in ga organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZG, je 2. mesto zasedel izdelek z imenom “G(r)ozdni prijatelj/Fruity Friend“, veganski zamrznjen desert. Izdelek sta pod mentorstvom doc. dr. Borisa Kovača razvili Lucija Dobnikar in Lana Mrak, študentki 2. letnika študijskega programa 1. stopnje Prehransko svetovanje – dietetika UP FVZ. Izdelek je bil nagrajen tudi s posebnim priznanjem za najboljši »okus in druge senzorične lastnosti«.

O tekmovanju:

Tekmovanje, predvsem pa priprave so tehnično organizacijsko in časovno zahtevne ter potekajo v več korakih.  Tako kot za vsak dober izdelek je najprej potrebna dobra ideja, ideja je osnova za izdelavo poskusnega izdelka, tega se z zaporedjem poskusov tehnološko in senzorično nadgradi. Sledi priprava osnov tehnološkega postopka, izdelava varnostne študije, marketinškega plana in točke preloma, kar je osnova za prvo stopnjo tekmovanja, to je oddajo tehnološko marketinškega »Dosjeja izdelka«. Dosje ima predpisano strukturo, je pripravljen v angleškem jeziku in predstavlja elaborat izdelave in plasiranja izdelka na trg. Sledi finalizacija embalaže in okusa izdelka ter zagovor z degustacijo pred sedemčlansko komisijo, pri tem vsak član komisije pokriva en segment. Za predstavitev sta Lana in Lucija pripravili tudi kratek reklamni video posnetek.

Atributi izdelka:

  • hranilno je bogatejši in upravičen do prehranskih trditev,
  • nižja je energijska vrednost v primerjavi s klasičnim sladoledom,
  • je vir omega-3 maščobnih kislin,
  • odlikuje ga visoka vsebnost prehranskih vlaknin,
  • primeren je za vegane in osebe z laktozno intoleranco,
  • ne spada v kategorijo sladoledov ampak zamrznjenih desertov, v izdelku prevladuje sadni delež,
  • del sadja predstavlja namaz iz grozdnih tropin, ta je bil predhodno pripravljen iz odpadne surovine, kar daje izdelku »zeleno« in trajnostno vsebino.

V sklopu tekmovanja je bila pripravljena tudi e-brošura GZS s predstavitvijo vseh letošnjih sodelujočih projektov, t.j. novih živilskih izdelkov, katerih zgodbe pišejo mladi rodovi slovenskih inovatorjev.

Ekipi UP FVZ iskrene čestitke za uspeh na tekmovanju!

 

Dostopnost