14. FVZvečer v organizaciji Katedre za prehransko svetovanje – dietetiko

Vabljeni na 14. FVZvečer, tokrat v organizaciji

Katedre za prehransko svetovanje – dietetiko UP FVZ,

ki bo v četrtek, 16. 6. 2022, ob 19. uri.

Z nami bosta naša diplomanta prehranskega svetovanja – dietetike Domen Viler in Simon Novak, ki bosta predstavila delo dietetika v bolnišnici.

Dogodek bo na daljavo in ga bo moderirala asist. Karin Šik Novak (UP FVZ).

Prijavni obrazec

ZOOM LINK: https://upr-si.zoom.us/j/81169554846

Na 14. FVZvečeru bomo spregovorili o:

  • njuni karierni poti,
  • delu in nalogah dietetika v bolnišnici,
  • timskem delu pri prehranski obravnavi,
  • prehranski oceni in spremljanju napredka pri pacientih,
  • izzivih sestavljanja jedilnikov v bolnišnici.

Domen Viler, mag. dietet., je zaposlen v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, kjer opravlja delo kliničnega dietetika. Aktivno je vključen v zdravstveni tim tudi pri najtežjih obolenjih, predlaga nabavo specifičnih prehranskih dodatkov, sodeluje pri pripravi dokumentov s področja dietetike in prehranske oskrbe pacientov. Sebe bi opisal kot zagnano, prijazno, pravično, delovno in znanja zeljno osebo. Njegova karierna pot je bila raznolika, saj je pred študijem opravljal različna dela, predvsem v kuhinji. Prav iz kuhinje ga je želja po dodatnem znanju o prehrani in njenem vplivu na zdravje pripeljala na študij Dietetike. Ves čas izpopolnjuje svoje znanje s pregledovanjem strokovne literature na področju prehrane in dietetike, seznanja se z novimi metodami, tehnikami ter strategijami prehranskih smernic.

Simon Novak, dipl. dietet., je zaposlen kot dietetik v Splošni bolnišnici Izola. Diplomiral je na UP Fakulteti za vede o zdravju, kjer trenutno zaključuje podiplomski študij Dietetike. Pri svojem delu je osredotočen predvsem na svetovanje pacientom, ki jih čaka operacija zaradi raka na prebavilih (rak želodca, trebušne slinavke, debelega črevesa in danke) s poudarkom na predoperativni pripravi. Eden pomembnejših vidikov pri obravnavi se mu zdi timsko delo – komunikacija z zdravniki, medicinskimi sestrami in fizioterapevti na eni strani ter kolektivom v kuhinji na drugi strani. Je strasten kolesar, v prostem času pa ga zanima tudi vpliv prehrane in prehranskih dopolnil na mišično hipertrofijo in performans pri vzdržljivostnih športih.