Content
- Lectures: 20 hours
- Seminar: 10 hours
- Independent work: 60 hours
Subject carrier
Description
1. Osnove prehrane
a. Osnove fiziologije, procesov prebave, osnove presnove in osnove termoregulacije ter porabe energije.
b. Določanje energijskih potreb posameznih populacijskih skupin glede na spol, starost in druge specifične potrebe.
c. Določanje hranilnih potreb (za makro in mikrohranila) glede na ocenjeno populacijsko skupino.
2. Režim prehranjevanja in fiziološke osnove režima prehranjevanja.
3. Osnove preračunov ocenjenih energijskih in hranilnih potreb v živila oziroma obroke za zdrave osebe, za posamezne populacijske skupine.
4. Življenjski slog.
5. Načrtovanje prehrane.
a. Prehrana in življenjski slog nosečnice.
b. Prehrana in življenjski slog doječe matere.
c. Prehrana in zdravo okolje za dojenčka.
d. Prehrana in življenjski slog predšolskega otroka.
e. Prehrana in življenjski slog šolskih otrok in mladostnikov.
f. Prehrana in življenjski slog odraslih.
g. Prehrana in življenjski slog starostnikov.
h. Pomen funkcionalnih živil v uravnoteženi prehrani.
6. Metode prehranske obravnave.
7. Prehrana pri različnih bolezenskih stanjih.
a. Prehrana v zdravljenju diabetesa.
b. Prehrana v zdravljenju bolezni srca in ožilja.
c. Prehrana v zdravljenju obolenj sečil.
d. Prehrana v zdravljenju obolenj jeter.
e. Prehrana v zdravljenju gastrointestinalnega trakta.
f. Prehrana v zdravljenju infekcijskih obolenj.