Študenti UP FVZ na tekmovanju ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2015

Na Gospodarski zbornici Slovenije je v sredo 20. 5. 2015 potekalo nacionalno tekmovanje za razvoj inovativnih živilskih izdelkov. Sodelovalo je šest ekip študentov iz treh Univerz (UL, UM, UP). Tekmovanja se je udeležila tudi skupina iz Univerze na Primorskem, pod mentorstvom Tadeje Jakus, ki so jo sestavljali: Ana Dobnik, Tjaša Trobec, Peter Jantol (UP, Fakulteta za vede o zdravju, Dietetika) in Petra Cvetek (UP, FAMNIT, Aplikativna kineziologija). 

Študentje so razvili nov živilski izdelek POWER BUCKY (ajdovi piškoti z zelenim čajem), ki je ustrezal zahtevnim kriterijem ocenjevanja. Poseben poudarek tekmovanja in ocenjevanja je bil na eko-inovativnem vidiku izdelka, tržni privlačnosti in ustreznosti za industrijsko proizvodnjo. Študentje Dietetike in Aplikativne kineziologije so poskrbeli za  izdelavo izdelka, ki bo pripomogel k ohranjanju našega zdravja, obenem pa se zavedajo pomena ohranjanja gozdov in narave. Sladkoba rožičeve moke, lipovega medu in jabolčnega soka, visoka vsebnost beljakovin čičerikine in ajdove moke ter prisotnost vlaknin ter pomembnih polifenolov, ki izhajajo iz ajde in zelenega čaja, so glavni prehranski aduti piškotov Power Bucky. Z večino surovin ekološkega porekla, embalažo, ki jo lahko recikliramo in priloženim semenom lipe pa so poskrbeli za ohranjanje naše narave in gozdov.

Tekmovanje je potekalo v več različnih delih: Izdelati je bilo potrebno izdelek in embalažo, spisati pojasnjevalno-tehnični dosje, predstaviti svoj izdelek pred komisijo in pripraviti degustacijo izdelka.

Pot ni bila lahka, ampak študentje so zmogli priti do konca in bili so odlični, za kar jim iskreno čestitamo!

Uradna razglasitev rezultatov in zmagovalcev bo potekala 3. 6. 2015 v Portorožu v okviru dogodka »15. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij«.

Več fotografij v fotogaleriji.