Hrana in prehrana za zdravje – Mediteranska hrana in prehrana, 16. – 17. 10. 15

Inštitut za živila, prehrano in zdravje
Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem
 2. letna konferenca »Hrana in prehrana za zdravje« z naslovom

Mediteranska hrana in prehrana

Portorož, 16. -17. 10. 2015

Ob svetovnem dnevu hrane je Univerza na Primorskem Fakulteta za vede o zdravju pod strokovnim vodstvom prof. dr. Petra Rasporja v sodelovanju z Rotary International Slovenija, evropskim projektom TRAFOON ter nekaterimi drugimi partnerji dogodka organizirala 2. letno konferenco Hrana in prehrana za zdravje. Konferenca, ki tokrat nosi naslov Mediteranska hrana in prehrana, je posvečena sredozemski prehrani, ki velja za eno izmed najbolj zdravih načinov prehranjevanja. Mediteranska dieta dokazano preprečuje razvoj številnih kroničnih bolezni in blagodejno vpliva na naše zdravje ter počutje.

Pri vsebinskem delu konference je sodelovalo 27 strokovnjakov, od tega 15 eminentnih predavateljev iz sredozemskih držav, ki so z izjemno kakovostnimi in zanimivimi prispevki predstavili  kulturološke, tehnološke, kakovostne, varnostne ter prehranske in zdravstvene vidike sredozemske hrane in prehrane. V sodelovanju z Rotary International Slovenija je bil na svetovni dan hrane, 16. 10. 2015, organiziran tudi sredozemski kulinarični večer s predavanjem prof. dr. Mitje Guština Piranska sol kot lokalna in globalna dobrina.

Udeleženci konference so na okrogli mizi z naslovom Nesnovna kulturna dediščina in sredozemska prehrana odprli razpravo o različnih vidikih sredozemske hrane in prehrane kot kulturne dediščine lokalnega prostora in njenem vplivu na regionalni razvoj. Ko govorimo o zdravem načinu prehranjevanja, govorimo tudi o zdravem, varnem, neonesnaženem okolju, kjer hrano pridelujemo, govorimo o načinu priprave in ne nazadnje o tradiciji. Vsi ti vidiki pa se danes tesno povezujejo s tehnološkim razvojem in temeljijo na znanstveno raziskovalnem delu. Nobena tradicija ni »zamrznjena«, zato je drugi dan konference, ki se je zaključil z okroglo mizo o vlogi sredozemske diete, odprl razpravo o inovacijah na tem področju in o nujnem sodelovanju sredozemskih držav pri znanstveno-raziskovalnih projektih.

Predstavljena dela na konferenci so zbrana v zborniku predavanj in objavljena v monografiji, ki sta izšla ob tej priložnosti.

Iz zaključkov konference je moč razumeti, da je sredozemska hrana in prehrana del nesnovne kulturne dediščine vseh mediteranskih držav ter da je potrebno posvetiti večjo pozornost raziskovanju, povezovanju in inovativnosti v industriji, izobraževanju, usposabljanju ter komunikaciji z javnostmi o hrani in prehrani.

Kontakt: danhrane@fvz.upr.si

Na spodnji povezavi vabljeni k poslušanju svetovalne oddaje na tematiko Mediteranska prehrana RTV Slovenija, Radio Koper:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/radio-koper-svetuje/174366894

in objave Radia ognjšče:

http://radio.ognjisce.si/sl/171/utrip/18643/

ORGANIZATORJI: