12. maj – Mednarodni dan medicinskih sester

12. maja medicinske sestre po vsem svetu praznujemo svoj praznik. Letošnji moto Mednarodnega sveta medicinskih sester (ICN) se glasi: 

»Medicinske sestre – moč za spremembe, cenovno učinkovita zdravstvena nega, izboljševanje zdravja in dobrega počutja«.

Medicinske sestre kot najštevilčnejša poklicna skupina v zdravstvu smo usposobljene in pripravljene na izvedbo  učinkovitih izboljšav pri zagotavljanju kakovostne, varne, etične zdravstvene oskrbe z manj stroški v dobro pacientov in za zdravje ljudi nasploh. V preteklem letu so nas, medicinske sestre, ponovno izbrali za najbolj zaupanja vreden poklic v zdravstvu (Zbornica – Zveza, 2015).

Na slovesni akademiji bo deset medicinskih sester, Majda Cotič Anderle, Karmen Janežič, Stanka Košir, Slavica Mankoč, Nataša Medved, Zdenka Mrak, Judita Slak, Mira Slak, Majda Topler, Ivanka Videčnik prejelo Zlate znake, priznanje Angele Boškin za življenjsko delo pa bo letos prejela Majda Gorše.

Iskreno čestitamo vsem medicinskim sestram in zdravstvenim tehnikom, babicam, ki so praznovale v preteklem tednu, s ponosom pa tudi našim srčno iskrivim študentkam in študentom zdravstvene nege!

Študenti Zdravstvene nege v Novi Gorici so zanje prirpavili posebeno razvajanje v mesecu maju. Več v letaku.

Na sliki je Florence Nightingale, britanska humanistka in medicinska sestra. Na datum njenega rojstva (12. maja 1820) po vsem svetu medicinske sestre obeležujejo svoj praznik. Najbolj znana je po svoji vlogi medicinske sestre v Krimski vojni med letoma 1854 -1855, ko so njena poročila seznanila svet z grozotami vojne.